
Tanarul antreprenor si-a inceput afacerea in 2004, cand a preluat o firma ce avea ca obiect de activitate intermedierea comertului exterior. „Compania a fost infiintata in 1994, dar era inactiva de doi ani la momentul cumpararii”, spune Bogdan Funieru, directorul firmei de cercetari de piata Neomar Consulting.
I-a schimbat obiectul de activitate si acum se ocupa cu analize si studii de piata in domeniul constructiilor si al produselor industriale. Funieru are cinci angajati, dar spune ca acestia nu reusesc sa faca fata numarului mare de interviuri ce trebuie realizate pentru fiecare studiu in parte.
„Eram pusi in postura sa le efectuam prin subcontractarea unor institute de sondare. Pentru a evita acest lucru am decis sa cumpar noua calculatoare si sa fac un call-center intern, ce va analiza datele colectate, iar pentru a obtine bani m-am hotarat sa apelez la fonduri europene”, isi aminteste directorul Neomar Consulting.
Si-a facut singur dosarul
A aplicat pentru finantare in mai 2008, iar in luna iunie a aceluiasi an a depus documentatia completa. Dupa mai putin de un an a semnat contractul.
„Mi-am facut singur dosarul si am strans actele necesare, iar instructiunile din ghid au fost clare”, povesteste Funieru. Valoare eligibila a investitiei este de 40.000 de euro. Sprijinul nerambursabil este de 28.000 de euro, adica 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Restul de 30% este sustinut din resursele companiei.
Tot firma va acoperi si cheltuielile neeligibile ale proiectului, de aproape 7.700 de euro. „Banii ii voi folosi pentru investitii in infrastructura necesara realizarii sondajelor. Astfel, voi cumpara noua calculatoare, noua sisteme de operare, doua servere, echipamente periferice, software pentru interviurile telefonice, dar si mobilier”, adauga el. In plus, tanarul spune ca va trebui sa angajeze inca opt oameni pentru call-center.
Probleme intampinate
Cea mai mare problema pe care a intampinat-o Funieru a fost timpul indelungat ce s-a scurs de la depunerea cererii de finantare, in iunie 2008, pana la semnarea contractului de finantare si demararea procedurilor de implementare proiectului, in primavara acestui an.
„Deprecierea monedei nationale a facut ca puterea de cumparare sa scada cu 20% pentru ca mi-am stabilit bugetul in lei. A trebuit sa gasesc echipamente mai ieftine si sa negociez preturi mai mici pentru software-ul necesar”, mai spune Funieru. El se asteapta ca firma sa functioneze la capacitate maxima la un an dupa implementarea investitiei. Mai mult, nu exclude apelarea la bani europeni pentru finantarea altor proiecte ale firmei sale.
Echipamente IT pentru call-center
Daca ai o afacere mica si vrei sa cumperi echipamente tehnologice pentru dezvoltarea ei, Uniunea Europeana iti deconteaza pana la 70% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile. Poti primi bani insa doar daca firma ta se afla in mediul urban. Sprijinul poate fi obtinut in cadrul Programului Operational Regional, Domeniul de interventie 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”.
Cine se califica
Valoarea totala a proiectului (suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) este cuprinsa intre echivalentul in lei a 20.000 si 500.000 de euro. Astfel, firmele interesate pot obtine bani pentru achizitionarea de echipamente si tehnologii noi pentru dezvoltarea firmei.
In aceasta categorie intra sistemele IT, indiferent daca este vorba despre hardware sau software. Tot aici, sunt incluse si cheltuielile cu mobilierul.
Ce cheltuieli nu sunt eligibile
In categoria costurilor care nu pot fi finantate cu bani europeni sunt mentionate achizitiile de echipamente second-hand. Nici Taxa pe Valoarea Adaugata sau dobanda si alte comisioane aferente creditelor nu sunt decontante. In plus, nu trebuie sa va bazati pe sprijin european daca vreti sa platiti amenzi, penalitati sau cheltuieli de judecata.
Un aspect important insa este faptul ca eventualele cheltuieli neprevazute sunt finantate in proportie de 10% din valoarea lor daca sunt detaliate prin documente justificative. In limita procentului stabilit se acopera, dupa caz, cheltuielile rezultate in urma modificarilor de solutii tehnice si cantitati suplimentare pentru realizarea lucrarilor.
Acte necesare:
– Cererea de finantare;
– Actul de imputernicire (in original);
– Declaratia de eligibilitate;
– Declaratia de angajament privind contributia proprie;
– Certificatul de inregistrare al solicitantului;
– Certificatul constatator;
– Actul constitutiv (copie);
– Planul de afaceri.