UE vrea sa finanteze somerii care vor sa infiinteze mici intreprinderi

Comisia Europeana, finantare, instrument, someri, criza, intreprinderi

Bugetul initial va fi de 100 de milioane euro, preconizandu-se ca aceasta suma va mobiliza peste 500 de milioane euro in cadrul unei initiative comune cu institutii financiare internationale, in special cu Banca Europeana de Investitii (BEI).

“Criza economica va provoca pierderea a 3,5 milioane de locuri de munca in UE in cursul acestui an. Din cauza crizei financiare, cei ce doresc sa lanseze sau sa dezvolte propriile activitati economice nu mai reusesc sa obtina credite”, a aratat Vladimir Spidla, comisarul pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale.

Criza financiara a fost provocata de aparitia unor probleme grave de lichiditate: bancile au incetat sa-si mai acorde imprumuturi unele altora si sa acorde creditele necesare pentru ca persoanele sa desfasoare activitati economice si, astfel, sa creeze locuri de munca.

Noul instrument de microfinantare vizeaza sa faciliteze situatia celor care, in contextul actual de reducere a resurselor de creditare, ar putea intalni dificultati de acces la fondurile destinate infiintarii de noi intreprinderi.

Lucratorii care si-au pierdut sau risca sa-si piarda locul de munca si care doresc sa-si infiinteze propria intreprindere vor avea acces facilitat la fonduri si vor beneficia de masuri de sprijin suplimentare, cum ar fi orientarea, formarea profesionala si consilierea.

Persoanele dezavantajate, inclusiv tinerii, care doresc sa lanseze sau sa dezvolte o mica intreprindere proprie vor beneficia, de asemenea, de garantii si de asistenta pentru pregatirea unui plan de afaceri.

Propunerea Comisiei va fi discutata, in cadrul procedurii de codecizie, de statele membre ale UE reunite in contextul Consiliului de Ministri (VMC: vot cu majoritate calificata) si de Parlamentul European. Comisia estimeaza ca noul “instrument de microfinantare Progress” va incepe sa functioneze in 2010.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.