Invatare continua cu bani europeni

POSDRU, fonduri nerambursabile, calificare, cultura antreprenoriala

Proiectele ce vizeaza investitiile in dezvoltarea capitalului uman, modernizarea sistemelor educationale si formarea profesionala pot fi sprijinite financiar de Uniunea Europeana prin Fondul Social European, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Acest program finanteaza sapte domenii de activitate, denumite “Axe prioritare”.

Axa prioritara 1 “Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere” asigura finantare nerambursabila pentru proiectele care urmaresc imbunatatirea competentelor cadrelor didactice si pe cele ale cercetatorilor.

Axa prioritara 2 “Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii” spijina proiectele care promoveaza parteneriatele intre scoli, universitati si intreprinderi. De asemenea, cei interesati trebuie sa stie faptul ca pot lua bani daca pun la punct un proiect ce vizeaza prevenirea si corectarea fenomenului de abandon scolar, dar incurajeaza si reintegrarea celor care au parasit scoala timpuriu.

UE promoveaza cultura antreprenoriala

Cea de-a treia axa din cadrul POS DRU “Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor” ii ajuta pe cei care vor sa inceapa o afacere. Axa prioritara 4 “Modernizarea Serviciului Public de Ocupare” asigura fonduri nerambursabile pentru diversificarea si imbunatatirea serviciilor oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

De fondurile acordate prin intermediul Axei Prioritare 5 “Promovarea masurilor active de ocupare” vor beneficia cei care scriu proiecte ce vizeaza reintegrarea somerilor pe piata muncii.

Prin axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale” sunt promovate programele care sustin egalitatea de sanse intre femei si barbati, dar si cele care vizeaza angajatii cu dificultati de integrare, precum romii sau persoanele cu dizabilitati.

Ultima axa prioritara finanteaza actiuni de sprijinire a Autoritatii de Management pentru POS DRU si a Organismelor Intermediare in implementarea, monitorizarea si evaluarea Programului, precum si pentru informarea beneficiarilor.

Cine poate lua bani

In categoria beneficiarilor eligibili se inscriu Centrele autorizate de Evaluare si Certificare a competentelor profesionale, dar si personalul de conducere si indrumare din Ministerul Educatiei. De asemenea, pot primi finantare si furnizorii acreditati, publici si privati, de orientare si de consiliere in cariera.

Pe lista celor care obtin fonduri nerambursabile in cadrul POS DRU se afla si organizatiile sindicale si patronatele. Contributia beneficiarilor variaza intre 2% si 25%.

Conditii speciale

In formularul cererii de finantare, la descrierea grupului-tinta, pentru proiectele care vizeaza activitati de formare profesionala continua trebuie mentionate numarul persoanelor care vor beneficia de acest program, denumirea calificarilor pentru care se va realiza pregatirea, dar si nivelul de calificare actual.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.