Fonduri de la UE pentru confectioneri cu diploma

fonduri europene, confectioneri, manager de proiect, POS DRU

Cu banii primiti de la Uniunea Europeana, firma Arini va desfasura programe gratuite de instruire a peste 200 de persoane din judetele Cluj si Mures, in domeniile confectiilor de cablaje auto sau a confectiilor de articole din piele si inlocuitori.

Proiectul este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si are o valoare totala de 420.000 de euro.

Cofinantare de 20.000 de euro

Aproximativ 20.000 de euro constituie partea de cofinantare a proiectului asigurata de firma. „Am considerat-o o provocare”, spune managerul de proiect, Camelia Bakri, referindu-se la decizia de a apela la fondurile europene. „Am scris proiectul in luna august a anului trecut, iar in ianuarie 2009 am fost anuntati ca am castigat”, isi aminteste Camelia Bakri.

Proiectul se va desfasura pe durata a doi ani si presupune 10 grupe de cursuri – sapte pentru specializarea de confectioner cablaje auto si trei pentru confectioner articole din piele si inlocuitori.

Proiectul a ajuns deja la finalul primului „episod”, spune managerul de proiect, care se declara extrem de incantata de modul in care functio-neaza implementarea acestuia. „Primul examen va fi la sfarsitul acestei luni”, a mai spus ea. Compania a primit deja prima transa a ajutorului de la Uniunea Europeana.

Profesor si manager de proiect

Chiar daca este multumita de modul in care merge proiectul, Camelia Bakri nu ia, deocamdata, in calcul posibilitatea accesarii unei noi finantari europene. „Nu spun nici da, nici nu. Nu am luat inca o decizie”. Totusi, daca ar fi sa-i sfatuiasca pe altii, le-ar spune, fara ezitare, sa accepte provocarea de a intocmi proiecte.

„Cei care vor trebuie sa stie insa ca nu intra intr-un paradis fiscal odata cu accesarea fondurilor europene. E multa, foarte multa munca”, atrage atentia Camelia Bakri, care este medic de profesie, iar in ciuda faptului ca proiectul o solicita din plin, nu si-a neglijat meseria si profeseaza in continuare.

Ba, mai mult, este lector la o serie de cursuri de calificare organizate de firma Arini, precum cele de ingrijitori, babysitter si igiena. Nu ar face fata tuturor acestor provocari – cum ii place sa le numeasca – daca nu ar avea alaturi o intreaga echipa. „Sunt sapte persoane implicate in proiect. Fara aceasta echipa, nimic nu ar functiona asa bine cum functioneaza”, spune managerul proiectului.

Formare continua pe bani europeni

Activitatile destinate calificarii si recalificarii angajatiilor pot primi finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 2, Domeniul Major de Interventie 2.3 – „Acces si participare la formare profesionala continua”.

Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizori autorizati pentru formare profesionala, publici sau privati, asociatii profesionale, organizatii nonguvernamentale si organizatii patronale sau sindicale.

Cursuri de calificare si recalificare

Finantarea poate fi accesata si de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, de Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor sau de Comitete Sectoriale cu personalitate juridica.

Pentru a primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana, solicitantii trebuie sa furnizeze cursuri de calificare si recalificare angajatilor, sa acorde acestora sprijin si stimulente in vederea participarii la formare profesionala continua sau a validarii cunostintelor dobandite anterior.

De asemenea, acestia pot sa acorde facilitati persoanelor adulte necalificate sau cu un nivel scazut de calificare, sa sprijine campanii de constientizare si informare ori sa ofere consiliere in cariera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top