
Activitatile destinate cresterii gradului de adaptabilitate a angajatilor, promovarii formelor flexibile de organizare a muncii si formarii profesionale pot primi finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa 3, Domeniul Major de Interventie 3.2 – „Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii”.
Uniunea Europeana a alocat pentru proiectele din aceasta categorie 50 de milioane de euro, dar daca valoarea cererilor de finantare primite si selectate depaseste alocarea financiara, Autoritatea de Management poate utiliza fonduri suplimentare.
Cine beneficiaza de sprijin
Sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de furnizori autorizati pentru formare profesionala, publici sau privati, asociatii profesionale sau ale IMM-urilor, organizatii nonguvernamentale si institute de cercetare in domeniul educatiei. De asemenea, finantarea poate fi accesata de Ministerul Culturii si Cultelor, de universitati publice si private, de Camere de Comert si Industrie si de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Solicitantul trebuie sa fie o organizatie legal constituita in Romania si trebuie sa fie direct responsabil pentru pregatirea si managementul proiectului. Pentru a primi sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana, solicitantii trebuie sa elaboreze si sa furnizeze programe de formare profesionala pentru initiere si specializare privind noile tehnologii, controlul poluarii, protectia mediului, reorganizarea interna a firmelor sau domeniul sanatatii.
De asemenea, sunt finantate activitatile ce promoveaza schimbul de experienta transnational in vederea cresterii adaptabilitatii sau a constientizarii si consolidarii politicilor privind standardele de calitate.
ONG-urile cofinanteaza doar 2%
Valoarea proiectului poate ajunge pana la echivalentul in lei a cinci milioane de euro, iar cea minima nu poate cobori sub 500.000 de euro. Proiectul, ce trebuie derulat pe o perioada maxima de trei ani, este cofinantat intr-o pondere diferita, in functie de calitatea solicitantului.
Astfel, daca beneficiarul finantarii este o persoana juridica cu scop patrimonial, aceasta va acoperi 5% din cheltuielile eligibile, iar in cazul in care nu are scop patrimonial – doar 2%.
Beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si ai bugetului fondurilor speciale vor avea de acoperit din resurse proprii o cota de 15% din valoarea eligibila a proiectului. Cofinantarea nu poate fi insa in natura. In categoria costuri eligibile se inscriu cheltuielile cu personalul, cazarea, transportul si diurna, cele aferente managementului de proiect, taxe, subventii sau burse.
De asemenea, cheltuieli eligibile sunt considerate si cele financiare si juridice, de administratie sau informare si publicitate. Pe langa partea de cofinantare, beneficiarul va acoperi si cheltuielile neeligibile ale proiectului.
Proiecte in parteneriat
Pentru depunerea unei cereri de finantare europeana, solicitantii pot avea parteneri nationali si/sau transnationali. Acestia se pot implica in pregatirea, implementarea si finantarea proiectului.
Astfel, proiectul poate fi elaborat in parteneriat, iar implementarea acestuia se face prin implicarea fiecarui partener intr-o anumita activitate, asigurand totodata si solutionarea eventualelor probleme. In ceea ce priveste finantarea proiectului, partenerul poate contribui financiar, asigurand cofinantarea.