Aderarea la Uniunea Europeana va modifica pretul alimentelor

Potrivit unor oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM), normele europene referitoare la industria alimentara impun agentilor economici din acest sector investitii majore pentru a asigura consumatorilor produse de calitate superioara si deci costuri suplimentare.

Din punctul de vedere al intregrarii, industria alimentara a Romaniei are doua mari categorii de produse: produse pentru care exista posibilitati de negociere si produse cu norme impuse de legislatia europeana. In ultima categorie intra produsele din domeniul moraritului si al panificatiei precum si din cel al carnii.

Desi la ora actuala agentii economici nu sunt inca pregatiti pentru a respecta conditiile comunitare, ei trebuie sa implementeze sistemul de asigurare a sigurantei alimentare pana in 2007, investititii ce se vor reflecta in pretul produsului final. Dupa opinia Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie (ANAMOB) aceste investitii presupun costuri foarte mari care se vor vedea in pretul de comercializare, dar vor face respectivele afaceri viabile, fara a se observa insa si o crestere a profitului.

2007 este termenul limita si pentru agentii economici din industria carnii care trebuie sa puna la punct sistemele de verificare a produselor pe intreg lantul de productie, si sa certifice faptul ca au respectat toate practicile comunitare referitoare la pastrarea igienei.

Asociatia Romana a Carnii se arata interesata de aplicarea directivelor europene, problemele aparand insa la implementarea sistemelor europene si la realizarea noilor documentatii, ceea ce se va reflecta mai ales in cresterea costurilor.

Ceea ce se doreste din partea oficialilor MAPAM este o implicare mai mare a patronatelor din sectorul agro-alimentar in procesul de negociere cu Uniunea Europeana in special prin furnizarea de informatii privind activitatea lor dar si prin participarea efectiva la rundele de consultari cu expertii comunitari.

Sursa: , Ziarul Cotidianul online, 12 ianuarie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.