Iasi: Doar un sfert din fondurile UE, contractate

Iasi, fonduri europene, contestatii, POR, proiecte, modernizare

Pe toate cele cinci axe de finantare ale Programului Operational Regional (POR) au fost depuse proiecte la nivelul Regiunii Nord-Est. Cu toate acestea, pana in prezent doar pentru o mica parte dintre fonduri s-au semnat contracte de finantare si au intrat in faza de selectie a executiei.

Contestatiile, o piedica

Dintre cele 539 de milioane de euro, fonduri nerambursabile disponibile pentru cele sase judete, au fost contractate in jur de 116 milioane de euro.

“Stam foarte bine in ceea ce priveste proiectele depuse. Problemele apar dupa semnarea contractelor de finantare. Pe de o parte se observa o incetineala din partea beneficiarilor in ceea ce priveste organizarea licitatiilor, iar pe de alta parte sunt probleme in asigurarea cofinantarii proiectelor”, a precizat Constantin Apostol, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Cele mai multe contracte de finantare au fost semnate pentru modernizarea drumurilor, dar banii europeni vor veni si pentru refacerea institutiilor de invatamant, a celor sanitare si pentru promovarea turismului.

Contestatiile dau insa batai de cap. “Sunt unele proiecte intarziate din cauza contestatiilor si asta pentru ca legea este incompleta. Aceste obiectii ar trebui solutionate foarte repede”, a afirmat Constantin Apostol.

Luna trecuta a fost semnat si contractul pentru singurul proiect care vizeaza intreaga Regiune Nord-Est. Acesta presupune achizitia de echipamente specifice interventiilor rapide in situatii de urgenta. in judetele Vaslui, Botosani, Bacau, Neamt, Suceava si Iasi vor ajunge echipamente in valoare de 45 de milioane de lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.