Jucatorii imobilari: pro si contra “Prima Casa”

Prima Casa, costuri mici, accesare credite, garantia statului, piata imobiliara

“Avantajul este ca primesti un credit la o dobanda mai mica si bancile selecteaza mai lejer clientii pentru ca au garantia statului, insa statul nu ar trebui sa dea cadouri la populatie, ci sa incurajeze segmentele care genereaza crestere economica. Un dezavantaj este faptul ca programul nu este diferentiat intre locuinte vechi si noi. Ar trebui sa existe un plafon de 200.000 de euro, spre exemplu, pentru case noi si de 50.000 de euro pentru unitati vechi. Astfel ar fi reusit sa directioneze banii catre economie”, a declarat Radu Merica, directorul general al dezvoltatorului german ECE Projektmanagement, fostul CEO al tiriac Holding.

Potrivit acestuia, un alt dezavantaj al programului ar fi faptul ca este greu de gestionat de catre stat, problema care va deveni evidenta in momentul in care vor aparea primii rau platnici. Totodata, Merica este de parere ca “Prima Casa” lasa loc de abuzuri din partea celor care acceseaza programul.

Solutia oficialului ECE este un alt program care sa fie gestionat de mediul privat. “Cel mai bine ar fi fost daca se intocmea o lista cu persoane care si-au luat locuinta pentru prima data si anual, aceste persoane sa primeasca, sa zicem, 2.000 de euro pentru a-si acoperi dobanzile pe termen de circa 6-7 ani si tot acest program sa fie in gestiune privata”, a comentat Radu Merica.

Mai multe detalii: www.capital.ro.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.