
Prin implementarea acestui proiect in cadrul Programului operational de crestere a competitivitatii economice, autoritatile judetene spera sa evite cheltuieli si subventii, legate de consumul de energie electrica, insumamd peste un milion de lei pe an.
Terenul pe care se propune amplasarea parcului solar fotovoltaic este in proprietatea privata a judetului Ialomita, are o suprafata totala de 5 hectare, este neproductiv si cu potential agricol foarte scazut, fiind cea mai apropiata locatie de statia de medie tensiune de la Gura Ialomitei, ceea ce va implica o cheltuiala minima pentru conectarea la sistemul energetic national.
„In Romania, nu exista la acest moment campuri amenajate cu serii de panouri fotovoltaice, care sa genereze cantitati insemnate de energie electrica solara. Dar exista in acest moment institutii publice care utilizeaza in timpul verii energia solara, transformata in energie electrica, pentru functionare. Aceste incercari au aratat cat de utile sunt preocuparile pentru ca elementele din strategia energetica nationala cu privire la ponderea energiei regenerabile in consumul total de energie electrica in tara, aceste previziuni din strategiile nationale, sa aiba continut, substanta, sa nu fie doar fantasme si deziderate”, a afirmat presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca.
Dupa implementarea proiectului se vor produce, timp de 30 de ani, aproximativ 4.000 de magawati ora pe an, adica echivalentul a 10 megawati ora zilnic, care vor acoperi consumurile de energie electrica ale Consiliului Judetean, institutiilor aferente si, probabil, ale Spitalului Judetean de Urgenta Slobozia si a patru localitati din zona Gura Ialomitei.
„Dupa perioada de monitorizare, de cinci ani, vom putea folosi energia electrica si pentru alimentarea unor statii de pompare cu apa, ca sa schimbam statutul terenului din teren agricol neproductiv in unul productiv. Cofinantarea Consiliului Judetean, de 2%, va fi recuperata in aproximativ sase luni. Productia, de circa 4.000 de megawati anual, va reprezenta echivalentul a 16 miliarde lei vechi. Este o oportunitate, si speram ca cererea de finantare sa fie aprobata”, a adaugat vicepresedintele CJ, Ioan Martin.
Autoritatile spera ca proiectul sa fie eligibil, mai ales ca localitatea Gura Ialomitei are avantajul ca este una dintre cele mai bune zone din tara in ceea ce priveste numarul de zile insorite dintrun an.
Atat in perioada de realizare, cat si de exploatare a respectivei investitii se vor genera aproximativ 30 de locuri de munca.
Din cele 10 milioane de euro, 9,8 milioane se estimeaza a fi o finantare nerambursabila, contributia Consiliului Judetean Ialomita urmand a se ridica la 200.000 de euro.