11.000 de angajati prin programul RICOP

Aproape toate rezultatele estimate pentru RICOP au fost concretizate. Mai putin unul care presupunea ca peste 50% din locurile de munca create sa fie ocupate de persoanele concediate de la intreprinderile vizate de program. „Masuri active de ocupare”, „Masuri de raspuns social”, „Lucrari publice” si „Interventii in cazuri de preconcedieri colective” sunt componentele RICOP care s-au incheiat oficial la sfarsitul lunii trecute. In principiu, proiectele au vizat recalificarea, reconversia profesionala si reintegrarea sociala a celor disponibilizati din 69 de intreprinderi de stat care au fost inchise sau restructurate.

Neindeplinirea obiectivului de angajare a persoanelor concediate din intreprinderile vizate de program s-a datorat in principal celor aproape 2 ani scursi intre aprobarea si lansarea programului. Practic, firmele care au vrut sa angajeze someri RICOP nu i-au mai gasit.

Cea mai consistenta componenta, cea adresata sectorului IMM, nu s-a incheiat inca. La finalul acesteia, se estimeaza ca vor fi create inca 10.300 de locuri de munca. Potrivit sefului delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, desi a durat aproape patru ani de zile, cu toate intarzierile, programul a fost un succes.

Programul de Restructurare a intreprinderilor si reconversie profesionala (RICOP) cu finantare europeana a fost lansat in anul 2000, beneficiind de un buget total de 86 de milioane de euro. Scopul programului a fost atenuarea impactului social, consilierea si angajarea a celor peste 60.000 de persoane disponibilizate („somerii RICOP”) din 69 de intreprinderi de stat aflate in restructurare.

Derularea programului RICOP a avut ca rezultat incadrarea a 1.300 de someri, consilierea a 8.625 de persoane si sprijinirea altor 480 de persoane in demararea propriei afaceri. Totodata, pe componenta lucrari publice s-au implementat 123 de proiecte cu un buget de 18 milioane euro care au condus la crearea a 2.600 locuri de munca.

Prin componenta masuri active de ocupare a fortei de munca s-au derulat 106 proiecte cu un buget de 4,6 milioane euro, de care au beneficiat 10.458 persoane. Componenta masuri de raspuns social a dus la reintegrarea in societate a 997 persoane, iar prin componenta de finantare a IMM au fost realizate 363 de proiecte, creindu-se 10.300 locuri de munca.

Sursa: , Revista Capital, Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top