Reducerea poluarii din atmosfera va fi finantata cu 1 miliard Euro

Administratia publica din Romania va cheltui in perioada 2004-2006, aproximativ 46 milioane euro pentru aplicarea programelor de reducere a gradului de poluare din atmosfera, la care se vor adauga 960 milioane euro din surse private.

Principalele masuri cuprinse in strategia nationala si in planul de actiune pentru protectia atmosferei, aprobate in sedinta de vineri 15 mai a guvernului, se refera la crearea unui sistem de prognoza a calitatii aerului, care va furniza date privind eventuala deteriorare a acesteia, precum si la introducerea unor tehnologii mai putin poluante si a combustibililor si carburantilor care genereaza emisii reduse de poluanti.

Astfel, se are in vedere reevaluarea activitatii surselor care au generat un nivel de poluare ce depaseste limitele legale si impunerea, dupa caz, a unor standarde de emisie mai stricte, aplicarea conditiilor de limitare a emisiilor de poluanti in aer, provenite de la instalatii mari de ardere, precum si reducerea emisiilor poluante generate de traficul rutier prin imbunatatirea starii tehnice a autovehiculelor aflate in circulatie si adoptarea unor masuri fiscale care sa favorizeze inlocuirea masinilor vechi cu unele mai performante.

O alta masura prevazuta in strategie este infiintarea Registrului national al emisiilor de gaze cu efect de sera. Strategia mentioneaza necesitatea stabilirii unui cadru legislativ si economic corespunzator, care sa prevada suportarea costurilor pentru reducerea emisiilor poluante de catre generatorul acestora. Responsabilii pentru deteriorarea calitatii atmosferei trebuie sa plateasca in conformitate cu efectele produse.

Sursa: , Evenimentul Zilei online, 16 mai 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.