Credite pentru proiecte in mediul rural

Producatorii agricoli care se asociaza sau coopereaza in cadrul unui grup pot primi in medie 200.000 de euro pentru investitii in utilaje si cladiri. Imprumuturile pe care le acorda societatea Oikocredit pot ajuta producatorii sa-si doteze fermele cu tehnologie performanta.

Dar nu numai dezvoltarea de proiecte este vizata de institutia olandeza. Creditele, care pot ajunge pana la 500.000 de euro, pot avea drept scop asigurarea contributiei proprii pentru solicitantii de finantare SAPARD. “Oikocredit este una dintre societatile agreate de Agentia SAPARD. Vizam mai ales solicitantii de finantare pentru masura 1.1. – Prelucrarea si marketingul produselor agricole si piscicole. In Romania, avem un singur client pana acum cu dosarul aprobat la SAPARD, si asteptam cereri in continuare”, spune Florian Grohs, manager regional Oikocredit pentru Europa Centrala si de Est.

Sprijinul institutiei se realizeaza printr-o scrisoare de confort bancar. “Mergem pe teren, studiem proiectul, evaluam situatia si numai daca rezultatul este pozitiv acordam sprijinul”, spune Monica Tache, manager Oikocredit Romania. “In principiu, preferam cooperativele sau asociatiile familiale. Aceasta pentru ca producatorii, daca lucreaza impreuna, pot deveni o alternativa la firmele mari. Suntem multumiti de activitatea clientilor nostri pana in prezent”, mai spune Florian Grohs.

Imprumuturile Oikocredit vizeaza achizitia de echipamente, renovarea de cladiri, in general, procurarea de bunuri mobiliare si imobiliare, inclusiv investitii pentru demararea de mici afaceri in mediul rural. Termenul de rambursare este, in general, de cinci ani, iar transele sunt negociabile, in functie de recolte. Dobanda este de aproximativ 9-10% euro pe an. “Finantarile noastre ar trebui sa ajute producatorii romani sa ajunga la standardele Uniunii Europene. Din cate am observat pana acum sunt necesare investitii in partea de procesare a produselor”, apreciaza Grohs.

De asemenea, protectia mediului este atat o conditie, cat si un scop al finantarilor. “Nu vom finanta niciodata proiecte care ar putea fi daunatoare in vreun fel. Pe de alta parte, desi avem numai 13 clienti pana acum in Romania, intentionam sa acordam mai multe imprumuturi”, adauga Monica Tache.

Oikocredit incurajeaza dezvoltarea comunitatii rurale si micii intreprinzatori in 30 de tari din categoria celor in curs de dezvoltare. Intrebat cum se desfasoara lucrurile in Bulgaria, Florian Grohs a recunoscut ca “mai bine decat in Romania. Avem 57 de clienti, dintre care foarte multi au obtinut finantare SAPARD”. Poate si pentru ca birocratia este mai mica: in Bulgaria este nevoie de numai trei luni pana cand un proiect depus pentru SAPARD primeste unda verde de la autoritati.

Sursa: , Revista Capital online, 16 iunie 2004, autor Ioana Morovan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.