De astazi, noi avantaje la angajarea absolventilor si a somerilor

Legea nr. 107/2004, care completeaza si modifica Legea nr. 76/2002 a intrat in vigoare de astazi. Primul avantaj oferit angajatorilor este stimularea acestora in incadrarea in munca a absolventilor institutiilor de invatamant prin oferirea de subventii.

Pentru absolventii scolilor profesionale sau a scolilor de arte si meserii se ofera un salariu minim brut pe tara, pentru absolventii de invatamant liceal sau de invatamant postliceal 1,2 salarii si pentru cei cu studii superioare 1,5 salarii. Aceste sume vor fi virate angajatorilor pe o perioada de un an de zile, iar conditia pusa de stat tuturor celor care angajeaza tineri iesiti de pe bancile scolii este sa ii mentina in activitate timp de 3 ani.

Totodata, alte prevederi ale noii legi sunt: acordarea de credite cu dobanda subventionata, respectiv 25% din dobanda de referinta a BNR, persoanelor in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata, in conditiile legii.

Astfel, creditele se acorda studentilor care infiinteaza si dezvolta individual sau impreuna cu alti studenti, intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau care desfasoara in mod independent o activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata.

Tot de astazi, somerii care locuiesc la tara si vor sa-si schimbe meseria pot solicita o subventie de la agentia la care sint inregistrati, pentru recalificare. De acelasi sprijin financiar pot beneficia persoanele care locuiesc la tara, nu sint someri dar au venituri sub indemnizatia de somaj sau deloc, femeile care se intorc din concediul de crestere a copilului ,militarii lasati la vatra sau persoanele condamnate la inchisoare care mai au 9 luni pina la eliberarea din penitenciar. Angajatorii care accepta sa lucreze cu persoane care mai au trei ani pina la pensie vor primi de la stat pentru remunerarea acestora o subventie egala cu un salariu minim pe economie, iar perioada de subventionare este de maximum 3 ani.

Conform declaratiilor oficialilor din cadrul Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca, aceasta institutie va avea la dispozitie suma de aproximativ 100 Milioane Euro pentru acest nou pachet de masuri.

Sursa: , Evenimentul Zilei online, 21 iunie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.