Un miliard de euro pentru programul SAPARD

Oficiali din cadrul Guvernului, au anuntat ca, in programul SAPARD, au fost depuse 1354 de proiecte privind dezvoltarea infrastructurii rurale, dintre care au fost selectate 1256, in valoare de 988 de milioane de euro. Astfel, s-a precizat ca au fost deja contractate 594 proiecte si, pana la data de 22 iunie, au fost avizate lucrarile de executie la 422 dintre acestea. Este vorba de 1.700 km de drumuri (232 proiecte), 2700 km conducte de apa (157 proiecte) si 350 km de canalizare, proiecte ai caror beneficiari sunt 540.000 locuitori.

Totodata, pentru verificarea mai rapida pe teren a cererilor de plata, 51 experti au fost detasati din structurile centrale si regionale ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale catre Agentia SAPARD. Problema ineficientei fondurilor locale pentru cofinantarea proiectelor SAPARD a fost rezolvata prin adoptarea HG 893/2004 privind garantarea de catre stat a unor credite interne pentru dezvoltarea infrastructurii rurale. Se acorda garantii pentru 445 de beneficiari, in valoare 5.259 de miliarde de lei. Consiliile locale au fost instiintate ca trebuie sa refaca declaratia de esalonare, termenul limita de depunere a acestor declaratii fiind 25 iunie.

Ca o noutate, pentru cresterea eficientei in acest domeniu, de la inceputul lunii iunie, verificarile pe teren nu trebuie sa depaseasca sapte zile pentru o cerere de plata si nu se accepta modificari fata de proiectele tehnice decat daca solutia propusa initial nu poate fi aplicata. De asemenea, o echipa de verificare are o norma de minimum 12 cereri pe luna si nu se vor tolera situatiile in care consiliile locale prezinta la plata situatii de lucrari ce nu corespund cu constatarile de pe teren, in acest caz contractele putand fi reziliate. Pentru imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole, valoarea maxima a proiectelor a fost ridicata la patru milioane de euro, iar pentru investitiile in exploatatiile agricole, valoarea minima a scazut de la 10.000 la 5.000 de euro.

Romania va primi din partea UE, intre 2007-2009, doua miliarde de euro pentru dezvoltarea rurala si trebuie sa dovedeasca faptul ca este capabila sa acceseze fonduri de sute de milioane de euro, pentru ca la data aderarii sa beneficieze de sume de zece ori mai mari.

Sursa: , Ziua online, 26 iunie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top