Ministrul Mediului si Padurilor a semnat contractul de finantare pentru “Proiectul de Management Integrat al Deseurilor” in judetul Arad

Arad, POS Mediu, sistem, management, deseuri, proiect, termene

In valoare totala de 29.635.795 Euro fara TVA, Proiectul va fi implementat pe parcursul a 40 de luni, in perioada 2010-2013. Din suma totala, 21.838.638 Euro reprezinta finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 4.913.695 Euro finantare nerambursabila de la bugetul de stat. Contributia financiara de la bugetele locale este de 2.883.462 Euro.

“Este un moment de responsabilitate pentru noi toti. Programul Operational Sectorial Mediu a fost laudat la nivelul Comisiei Europene, dar in 2010 avem ambitia sa fim pe primul loc in ceea ce priveste valoarea contractelor incheiate” a subliniat ministrul Mediului si Padurilor.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Arad a spus: “Ne propunem sa respectam termenele si sa implementam 86% din proiect anul acesta. Suntem capabili sa absorbim acesti bani”.

Implementarea proiectului va rezolva problema deseurilor in judetul Arad, prin asigurarea unei rate de colectare de 100%, atat in zonele urbane, cat si rurale. Vor fi realizate 4 statii de transfer (la Chisineu Cris, Sebis, Ineu-Mocrea, Barzava), 2 de compostare (la Arad, si Mocrea) si o linie de sortare la Mocrea. De asemnea, vor fi inchise si reabilitate 10 depozite urbane neconforme si 113 depozite rurale neconforme.

Ministrul László Borbély a atras atentia ca trebuie evitat riscul blocajului, care apare de obicei dupa ce incep licitatiile pentru proiecte: “Riscul blocajului reprezinta cel mai mare pericol. Multe proiecte au cazut din cauza ofertelor neserioase, deoarece Comisiile de licitatie nu si-au asumat raspunderea de a refuza oferte care, in mod evident, erau nerealiste – sumele mentionate de ofertant erau mult sub pretul apreciat pentru realizarea proiectului. Prin urmare, trebuie sa depunem eforturi pentru ca licitatiile sa se deruleze eficient si banii sa vina la termenele stabilite”.

In ceea ce priveste sumele nerambursabile alocate de la bugetul de stat, László Borbély a dat asigurari ca ele sunt prinse in bugetul ministerului pe anul 2010 si vor fi alocate conform prevederilor contractuale.

“Greul abia acum incepe. Sper ca organismul responsabil pentru coordonarea implementarii Proiectului – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara, din care fac parte toate Unitatile Teritorial Administrative din judetul Arad – sa reuseasca un bun management al Proiectului si acesta sa fie un succes”, a incheiat ministrul Mediului si Padurilor.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.