Microintreprinderile din mediul rural pot primi pana la 600.000 de euro de la Uniunea Europeana.
Fondurile se vor acorda si pentru investitii nonagricole, cum ar fi pielaria, tricotajele, pentru artizanat, dar si pentru croitorii, frizerii, cizmarii sau producerea de energie eoliana sau solara. Sprijinul UE este de la 55 pana la 65% din costurile totale. Fondurile vor fi acordate pentru investitii in mestesuguri si a altor activitati traditionale, dar si in marketingul acestora.
Se vor sprijini operatiuni legate de investitii in constructia, modernizarea, extinderea cladirilor in scop productiv in limita a 10% din valoarea eligibila a proiectului si cea in softuri, patente, licente. Investitorilor li se va deconta si suma cheltuita pentru proiectele realizate de firmele de consultanta, arhitecti, ingineri, pentru studii de fezabilitate in proportie de 10%.
Printre conditiile obtinerii finantarii sunt ca angajatii societatii sa locuiasca in proportie de cel putin 50% in mediul rural, iar scopul investitiei trebuie suportate cel putin 5 ani de la finalizarea proiectului. Conform PNDR, nu sunt eligibile cheltuielile pentru echipamente second-hand, impozitele si taxele, comisioanele bancare sau investitiile in industria alimentara, tutun si bauturi. Microintreprinderile din sectorul rutier nu vor putea obtine decat 100.000 de euro nerambursabili.
La nivel national vor fi alocati peste 500 de milioane de euro pentru aceste investitii.