Prima Casa 2 debuteaza cu primele restante la Prima Casa 1

Prima Casa, restante, locuinte, finantare, BRD, Aurel Saramet, garantii

“Executarea caselor va fi solutia ultima la care se va recurge, statul incercand sa recupereze banii datorati din alte venituri ale imprumutatului”, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Pana acum, bancile nu au executat nicio locuinta achizitionata prin “Prima Casa”, a adaugat Saramet, dar, potrivit unor informatii neoficiale pe care acesta spune ca le are, in urmatoarele saptamani vor exista “unul sau doua cazuri”, iar in perioada urmatoare numarul de locuinte executate ar putea creste. Saramet a evitat insa sa precizeze numarul sau orasele in care au aparut primele cazuri cu probleme la plata ratelor.

“Prima Casa 2” a demarat in acest an deocamdata doar pentru cei care doresc sa isi cumpere locuinte deja construite, pentru care garantia pe care o aloca statul prin Fondul National de Garantare a Creditelor este de 60.000 de euro.

Romanii care vor sa isi ridice o locuinta noua prin “Prima Casa 2” sau vor sa se asocieze pentru constructia de “bloculete” mai au de asteptat zece zile, mingea fiind in terenul Ministerului Finantelor, care lucreaza la un act normativ privind garantia pentru bunurile viitoare.

“Prin noul program se pot acorda garantii pentru case construite, urmand ca pentru cele nou construite sa fie disponibil in urmatoarele zece zile”, a adaugat Aurel Saramet. Pentru locuintele noi, construite de la zero, garantia pe care o poate acorda Fondul este de 70.000 de euro, iar pentru cei care se asociaza sa ridice de asemenea de la zero o constructie, garantia va fi de 75.000 de euro in programul “Prima Casa 2”.

BRD trimite la fond primele dosare

Fondul, care faciliteaza si accesul IMM-urilor la finantari prin acordarea de garantii pentru obtinerea de fonduri europene, are o stransa relatie de colaborare cu bancile comerciale.

“Am incredere in banci ca si in neveste”, a spus presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Rugat de Gandul sa detalieze, acesta a adaugat, razand: “Am incredere in nevasta mea. Dar stiti cum e, chiar daca ai incredere in neveste, in general, trebuie sa le mai verifici bugetul din cand in cand”, a adaugat acesta zambind.

Pe de alta parte, prima banca comerciala ce va trimite deja la Fondul de Garantare primele dosare pentru “Prima Casa 2” este tot BRD, la fel ca si in prima varianta a programului guvernamental, de anul trecut.

“BRD va trimite la Fondul de Garantare primele dosare care vor fi garantate din plafonul de 700 milioane euro”, a declarat Lucian Cojocaru, director comercial BRD.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.