Complexele Managementului

Managementul  Productiei este o activitate complexa cu caracter economico – juridic, in care se stabilesc si se intretin relatii contractuale cu toti cei care participa sau detin interese in aceasta activitate. Aici putem enumera, persoanele angajate direct sau indirect in realizarea productiei ca resurse umane, clienti si furnizori de materiale sau servicii, actionari si finantatori, autoritati locale si cele nationale etc. Gestionarea acestor relatii revine Managerului si echipei lui.  Aria activitatilor cuprinde: planificarea si organizarea productiei, solutionarea problemelor cotidiene si a celor de „criza”, asigurarea cu materie prima si energie, asigurarea pietei de desfacere a produselor, mentinerea ritmului de dezvoltare si  a perspectivei,  prin competitivitate la nivel national si global.

Industria de otel din Romania,  neavand surse proprii, este dependenta de importurile de materie  prima, de energie, de cocs si gaz. In aceasta situatie se regasesc si alte tari ca Japonia, Ungaria, Italia, Orientul mijlociu etc. Singura sursa autohtona care aduce valoare adaugata este resursa umana. Ea asigura eficienta si calitatea produselor, care sunt doi parametrii principali, deschizatori  de cale pentru ca produsele sa devina atractive pe piata de desfacere.

Eficienta si calitatea sunt indicatorii cei mai complecsi  ai productiei,  dependenti de o gama larga de factori , care pot sa devin controlabili in cazul implementarii a unui Management Performant.

In acest articol, nu voi incerca se  prezint acesti factori, pe care cindva trebuie  sa ii analizam, sa stabilim stadiul in care ne aflam, ca sa ne putem orienta spre viitor. Analiza tuturor componentelor  Managementului Productiei  duce la descoperea mecanismului, felul in care acesti factori  influenteaza rezultatele finale, ce impact au si cum ii putem controla. 

Apropo, legat de stadiul in care ne aflam, un autor drag mie Harry Box, vorbind despre succesul si esecul in viata, spunea „…daca vrei sa te ridici dupa ce ai cazut, trebuie sa afli in primul rand pina unde ai cazut, si de acolo pe urma se te ridici….”. Mi-a ramas in minte acest pasaj, pe care il consider foarte important si am folosit aceasta idee de fiecare data cand a fost cazul, mai ales in viata profesionala.  In anul 1982 am avut ocazie  sa „repornesc motoarele”  unei fabrici de aglomerare, care datorita Managementului  eronat nu putea sa asigura o productie nici la nivelul de 40 % din capacitatea ei proiectata. Primul lucru pe care l-am facut a fost „radioscopia” starii de fapt. Asta trebuie sa incercam sa facem si noi acum, privind modul in care conducem productia, sa prezentam ceea ce multi dintre noi stiu, dar nu spun. Nicio data nu vom reusii sa facem performanta daca ascundem realitatea starii de fapt.

Resursele umane, Materia prima, Mentenanta, Calitatea, Mediu, sunt cateva domenii  cu probleme „spinoase” ale productiei din industria metalurgica, in care se consuma o mare parte a energiilor si a timpului managerilor si a echipelor pe care le conduc. Vazuta  din afara, structura organizationala a unui combinat metalurgic, seamana cu o „masinarie” uriasa cu multe „angrenaje”, care se misca greu si incet. Nimeni nu poate spune cu precizie ce forta si de cita putere este nevoie ca s-o pornesti , ca sa nu vorbim de schimbarea de directie, avand in vedere inertia mare pe care o are. Cunoscand  sistemul din interior, stiu ca de unul singur nu faci nimic. Trebuie mobilizati mai multi factori de decizie, ai nevoie de sprijinul lor total, ceea ce solicita sa-i convingi, pe fiecare si in grup,  ca sa reusesti sa le aliniezi interesele in directia potrivita.

Nimic nu este imposibil, cu o conditie, sa cunoastem bine „obiectul si subiectul”. Sa avem deschiderea necesara si vointa pentru SCHIMBARE. Sa proiectam beneficiile si alternativele, sa devenim constienti ca nu exista alta cale, sa ne adaptam din mers, bazandu-ne pe ceea ce este bun la noi si la altii, despartindu-ne de practica si mentalitatile invechite.

„Pofta vine mancand” spune o vorba, in practica manageriala succesul vine incercand si invatand continuu, muncind azi pentru maine. Figurativ vorbind, in sistemul managerial trebuie sa instalam „antivirusii”, ca sa depistam, izolam si blocam, orice idee sau purtator de idei,  care „trage” in directii gresite, opunand rezistenta pasiva sau activa.

In general elementele Managementului Productiei sunt stiute, dar nu sunt clar definite, nu sunt „legate” organic si deseori actioneaza haotic, „tragand” fiecare in directii diferite, ceea ce de multe ori impiedica atingerea obiectivelor si reduce simtiitor viteza de dezvoltare a companiei.


[1] Harry Box – „Il successo nella vita”, traducere din en., It.1939

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top