Micii intreprinzatori sau persoanele fizice care doresc sa isi dezvolte activitatea sau sa sustina anumite proiecte de dezvoltare comunitara sau economica vor putea accesa credite de pana la 25.000 USD si de la societatile de microcredite, se arata intr-un proiect de act normativ elaborat de Agentia Nationala pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii si Cooperatie, prin care se reglementeaza activitatea acestor institutii financiare.
De asemenea, se pot obtine microcredite si pentru initierea unor activitati aducatoare de venit sau chiar pentru a solutiona diverse probleme de natura imediata sau pentru achitarea obligatiilor sociale. in schimb, de la societatile de microcredit nu se pot obtine credite de consum sau credite imobiliare. Perioada maxima de rambursare a creditului este de 60 de luni, putandu-se obtine, dupa caz, si o perioada de gratie. Nu in ultimul rand, imprumuturile pot avea dobanda sau se pot percepe doar anumite comisioane.
In ceea ce priveste obligatiile societatilor de microcredite, acestea trebuie sa aiba un capital social de minim 200.000 de Euro, sa notifice la Banca Nationala inmatricularea lor si sa raporteze periodic performantele lor financiare. De asemenea, acestea trebuie sa prezinte solicitantilor de microcredite, anterior semnarii contractului de microcredit, toate conditiile acestui contract, incluzand, fara limitare, dobanda, comisioanele si tarifele aplicabile, costul serviciilor conexe oferite de societatea de microfinantare si raspunderea partilor pentru incalcarea contractului de microcredit.
Potrivit statisticilor, numarul de persoane fizice si juridice care intentioneaza sa imprumute in scopul dezvoltarii de afaceri sume de pana la 25.000 USD in mod regulat este de aproximativ 113.000, cererea cumulata de microcredite estimandu-se la un portofoliu de aproximativ 565 milioane dolari. Microfinantarea are in Romania un portofoliu de credite de aproximativ 53,6 Milioane USD. Pana acum s-au acordat aproximativ 13.800 imprumuturi cu o valoare medie de 3900 USD per imprumut.