Pe langa codurile IBAN, Trezoreria va mai utiliza si vechea codificare

Trezoreria Statului va utiliza vechea codificare a conturilor pana la operationalizarea sistemului electronic de plati TransFond, programata pentru luna noiembrie, dupa aceasta data fiind obligata sa aplice codificarea IBAN, a declarat di-rectorul Directiei Reglementare din BNR, Petre Tulin.

“Cei de la Trezorerie au considerat conturile de venituri ca nefiind conturi de plati. La categoria conturilor de venituri au fost incluse si cele ale administratiilor publice si ale Vamii, iar acestea sunt conturi de plati. Am decis sa amanam aplicarea regulamentului in cazul Trezoreriei pana cand va deveni operational TransFond”, a mai spus Tulin.

Astfel, oficialul BNR a explicat ca regulamentul privind introducerea codului IBAN este aplicabil tuturor conturilor prin care se efectueaza plati.Potrivit unui regulament publicat in luna februarie de BNR, bancile romanesti vor genera in mod obligatoriu, incepand cu 1 septembrie, un cod unic de identificare internationala – IBAN (International Bank Account Number), aferent fiecarui cont al clientilor, pentru procesarea platilor.

De la 1 septembrie orice plata interbancara in interiorul Romaniei se poate face numai utilizand noua forma de codificare, atat pentru contul din care pleaca banii, cat si pentru cel in care sunt transferati.

Sistemul IBAN ofera unui cont o codificare unica la nivel inter-national, prin care se identifica tara de origine, banca emitenta, numele clientului si sucursala la care este deschis contul.
In ceea ce priveste facturile, agentii economici vor putea sa specifice in scris pe exemplarele deja tiparite noul numar de cont. De la 1 septembrie, Imprimeria Nationala va tipari numai facturi care au inscris si codul IBAN.

Sursa: , Romania Libera online, 30 august 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.