Absorbtia fondurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala se desfasoara in ritm alert

PNDR, absorbtie, fonduri europene, APDRP, proiecte, dezvoltare rurala

Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de peste 10 miliarde de euro.

Din acestia, peste 8 miliarde euro sunt bani alocati Romaniei de Uniunea Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, restul provenind de la bugetul national.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a primit din partea Autoritatii de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale implementarea mai multor Masuri de investitii, astfel:

Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”

Masura 121, lansata in luna martie 2008, a suscitat un viu interes inca de la inceput datorita tipologiei investitiilor finantate.

Este vorba despre sprijinul dezvoltarii exploatatiilor agricole vegetale si de crestere a animalelor, mai precis:
– Sectorul vegetal – legume, pepiniere si plantatii de pomi si arbusti fructiferi, capsunarii, culturi de camp, pepiniere, precum si plantatiile de vita-de-vie pentru vin (cu exceptia restructurarii/reconversiei plantatiilor de vita-de-vie) si struguri de masa.
– Sectorul de crestere a animalelor – bovine pentru lapte, bovine pentru carne, porcine, ovine si caprine, pasari in sistem extensiv si pentru oua de consum.

Suma maxima nerambursabila in cadrul masurii poate ajunge pana la 2 milioane de euro.

Pana in prezent, APDRP a primit 4.529 de cereri de finantare, din care au fost contractate 1.527 de proiecte cu valoare nerambursabila de 527,36 milioane de euro. Totodata, au fost efectuate plati totale in valoare de 148,58 milioane de euro.

Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”

Investitii pentru infiintarea si modernizarea unitatilor de procesare a produselor agricole si silvice:
– Sectoarele prioritare pentru produsele agricole: lapte si produse lactate; carne, produse din carne si oua, cereale si panificatie, legume, fructe si cartofi, seminte oleaginoase, miere de albine, vin, dar si obtinerea si utilizarea biocombustibililor.
– Sectoarele prioritare de productie primara pentru produsele forestiere: lemnoase si nelemnoase (de exemplu: ciuperci, fructe de padure, seminte, taninuri, plante medicinale etc., cu exceptia produselor rezultate din activitatea de vanatoare).

Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 2 milioane de euro, respectiv 3 milioane de euro pentru formele asociative.

Aceasta Masura, lansata tot in martie 2008, a fost accesata de 606 beneficiari, fiind semnate pana in prezent 370 de contracte de finantare in valoare nerambursabila de 349 milioane de euro.

Pentru aceasta Masura au fost efectuate plati in valoare de 32,26 milioane euro.

Impreuna cu Masura 123, doar pentru anul 2008, au fost disponibile doua Scheme de ajutor de stat, XS13/2008 si XS28/2008 avand ca domeniu de activitate industria alimentara si, respectiv, industria forestiera.

Pentru aceste Scheme, au fost contractate 338 de proiecte astfel: 194 de proiecte in valoare nerambursabila de 84,32 de milioane euro pentru Schema XS13/2008 si 144 de proiecte in valoare nerambursabila de 59,65 de milioane de euro pentru Schema XS28/2008.

Pana in prezent au fost efectuate plati in valoare de aproximativ 23,43 milioane de euro pentru ambele Scheme de Ajutor de Stat.

Masura 322 – „Renovarea si dezvoltarea satelor”

Sprijinul financiar se acorda pentru investitii care se realizeaza in spatiul rural al Romaniei, reprezentat de comune, ca unitati administrativ teritoriale, impreuna cu satele componente.

Tipuri de servicii si actiuni sprijinite:
– Crearea si modernizarea infrastructurii fizice de baza;
– Crearea si dezvoltarea serviciilor de baza pentru populatia rurala;
– Protejarea patrimoniului cultural de interes local si natural din spatiul rural.

Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 6 milioane de euro, proiectele fiind in mod obligatoriu de interes public.

In urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finantare, suma alocata prin PNDR acestei Masuri, pana in anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depasita de sapte ori.

Astfel, pentru aceasta Masura nu a fost inca lansata o sesiune de primire a proiectelor. Romania reconsidera posibilitatea de sprijin in cadrul PNDR 2007 – 2013 datorita includerii unor posibilitati de finantare prin intermediul PERE (Planul European de Redresare Economica).

Fondurile suplimentare aferente Masurii 322 vor fi destinate exclusiv actiunilor prevazute in PERE.

Au fost contractate pana in prezent 291 de proiecte cu o valoare de 797,89 de milioane de euro, etapele de evaluare si de contractare fiind inca in desfasurare.

Platile efectuate pentru Masura 322 sunt de 34 de milioane de euro, majoritatea proiectelor fiind insa in etapa de licitatii publice.

Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”

Sprijinul financiar se acorda pentru investitii care se realizeaza in spatiul rural al Romaniei, reprezentat de comune, ca unitati administrativ teritoriale, impreuna cu satele componente.

– Investitii in activitati non-agricole productive;
– Investitii pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti;
– Servicii pentru populatia rurala.

Suma maxima nerambursabila poate ajunge pana la 200 de mii de euro.

Pentru aceasta Masura, lansata in septembrie 2008, au fost depuse 2.200 de cereri de finantare, fiind contractate pana acum 108 proiecte, cu valoare de 16,14 milioane de euro, procesul de contractare fiind in desfasurare.

Masura 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”

Sprijinul financiar se acorda pentru:
– Constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistice (structuri agro-turistice si alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-intreprindere);
– Investitii private in infrastructura turistica de agrement;
– Construirea, modernizarea si dotarea centrelor locale de informare;
– Elaborarea de materiale promotionale.

Suma maxima nerambursabila pentru „incurajarea activitatilor turistice” poate ajunge pana la 200 de mii de euro.

Din septembrie 2008, cand a fost lansata prima sesiune pentru depunerea de proiecte si pana in prezent, in cadrul acestei Masuri, au fost depuse 811 cereri de finantare, si au fost contractate 203 proiecte, in valoare de 37,47 milioane de euro.

Interesul major l-a constituit, ca si in cazul Programului SAPARD, componenta de finantare a structurilor de cazare, 195 de beneficiari cu contract solicitand sprijin financiar pentru constructia sau modernizarea de pensiuni, cabane, etc.

Masura 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 141, solicitantul trebuie sa intocmeasca un Plan de afaceri pentru o perioada de cinci ani.

Sprijinul public nerambursabil este de 1.500 de euro/an/ferma de semi-subzistenta.

Acest sprijin se acorda pentru o perioada de cinci ani.

Pentru Masura 141 au fost contractate incepand cu decembrie 2008, peste 6.148 proiecte, cu o valoare de 46,11 milioane de euro, pana in prezent fiind efectuate plati de peste 9,19 milioane de euro.

Masura 142 – „Infiintarea grupurilor de producatori”

Schema de sprijin pentru grupurile de producatori este urmatoarea:
– Rate anuale acordate in primii 5 ani de la data recunoasterii grupului de producatori.

Sprijinul va fi calculat pe baza productiei comercializate anual de catre grupul de producatori

APDRP a contractat trei proiecte pentru aceasta Masura, valoarea inregistrata fiind de 91.711 euro .
Masura 142 a fost lansata in decembrie 2008 si este deschisa permanent pentru solicitantii de fonduri.

Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”

Beneficiarii eligibili sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii Cererii de Finantare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitati agricole.

Sprijinul este de 10.000 euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 euro /1 UDE, dar nu va putea depasi 25.000 euro pentru o exploatatie agricola.

Masura 112 s-a bucurat inca de la lansarea acesteia, in decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, au fost depuse 3.363 de cereri de finantare, dintre care au fost contractate pana acum 507 proiecte. Valoarea proiectelor contractate este de peste 10,18 milioane euro.

Masura 431 – „Functionarea Grupurilor de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, submasura 431.1 Constructie parteneriate public-private

Prin Masura 431 se acorda fonduri pentru activitati care asigura stimularea formarii de parteneriate, pregatirea si asigurarea implementarii strategiilor de dezvoltare locala.

Prin implementarea actiunilor specifice ale LEADER, Grupurile de Actiune Locala1 – beneficiarii Axei IV – trebuie sa asigure imbunatatirea guvernantei locale.

In sesiunea septembrie – octombrie 2009, in cadrul fazei 3 a submasurii 431.1, au fost depuse 112 proiecte in valoare publica de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de imbucurator tinand cont de noutatea absoluta pe care o presupune aceste tipuri de finantari.

In afara de implementarea Masurilor mai sus mentionate, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit mai efectueaza si platile aferente Masurilor de sprijin pe suprafata implementate de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
Pentru aceste Masuri, pana in acest moment au fost efectuate plati de 600 de milioane de euro.

Rezumand activitatea APDRP in implementarea Planului National pentru Dezvoltare Rurala 2007 – 2013, putem afirma ca absorbtia fondurilor se desfasoara in ritm accelerat si eficient.

Pana in prezent, pentru masurile lansate, au fost depuse in total 21.535 de solicitari de fonduri nerambursabile in valoare de 10,37 miliarde de euro. In urma procedurii de selectie au fost contractate 9.626 de proiecte totalizand 1,93 miliarde de euro.

Pana in data de 9 aprilie 2010, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a efectuat plati, pentru masurile pe care le implementeaza, in valoare de 261 de milioane de euro.

Acest numar impresionant de cereri de finantare arata interesul deosebit manifestat de beneficiari, dar si efortul major pe care Agentia a trebuit sa il faca pentru a trece fiecare proiect prin etapele procedurale, tinand cont ca la nivelul intregii tari sunt angajati efectiv doar 1.443 de experti.

„Agentia a fost supusa unui efort institutional maxim in aceasta perioada, dar acesta si-a aratat beneficiile. in acest an vom primi in continuare proiecte pentru Masurile pe care le implementam si ma astept, totodata, la o crestere exponentiala a platilor pe care le vom efectua” a declarat Mihai Gavril Vadan, directorul general APDRP.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top