Bani europeni pentru cresterea albinelor

cresterea albinelor, fonduri europene, ferme, finantare, subzistenta

Cornelia Turcea, de 44 de ani, este profesoara de matematica in comuna Romani. Are deja 25 de stupi si vrea sa obtina bani europeni nerambursabili pentru microferma.

“Salariile profesorilor sunt asa cum sunt si sper sa imi completez veniturile din cresterea albinelor, mai ales cu sprijinul financiar de 1.500 de euro pe an”, a spus profesoara.

Dosarul sau cu planul de afacere pentru urmatorii cinci ani este in analiza la Directia Agricola. Pentru a fi sigura ca va obtine finantarea europeana, profesoara a luat parte la un curs organizat de Camera Agricola, la care au mai luat parte 80 de persoane.

Atestat pe banii UE

“In urma examenului de absolvire, se elibereaza un certificat de calificare, insotit de un supliment descriptiv, in care sunt trecute competentele insusite de cursanti”, a explicat inginerul Adrian Scripca, consilier superior la Camera Agricola Neamt. Acesta a precizat ca atestatul de apicultor este o conditie pentru accesarea fondurilor europene.

Un alt apicultor, Gheorghe Chele, in varsta de 55 de ani, din Savinesti, a fost muncitor pe platforma chimica, iar acum este pensionar. Acesta are 25 de stupi si deja a accesat fonduri europene pentru infiintarea unei ferme de semisubzistenta.

A obtinut finantare

“Anul trecut, in februarie, am depus proiectul si in luna octombrie am luat banii pentru primul an. Trebuie sa imi cresc stupina la 60-65 de familii in trei ani”, a spus Chele. Conform acestuia, proiectul pentru fondurile europene nu i-a prilejuit cheltuieli mai mari de 350-400 de lei.

Unul dintre lectorii cursurilor pentru apicultori este Corneliu soanca. Acesta lucreaza ca pompier, dar in timpul liber se ingrijeste de 100 de stupi.

“Vreau ca, in urmatorii ani, sa ajung la 300 de familii”, a spus pompierul. El a vandut anul trecut doua tone de miere si spune ca, daca va avea 300 de stupi, nu va mai avea nevoie de serviciu.

Sursa: Adevarul

3 thoughts on “Bani europeni pentru cresterea albinelor”

 1. nec spune:

  pretul ajunge cam la 400-450 lei familia si suventie la noi in tara nu cred ca ai sanse

 2. Popa Eugen Nucu spune:

  doresc sa ma ocup, de cresterea albinelor ,cu ce trebuie sa incep

 3. Florentina spune:

  buna.Spune-ti-mi la ce pret se evalueaza o familie de albine?
  de exwmplu daca eu am 30 familii cata subventie as primi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.