Declaratii sustinute de primul-ministru Emil Boc si comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dacian Ciolos

Dacian Ciolos, masura 322, fonduri europene, solicitari, fermieri

Prima. Avand in vedere succesul masurii 322 (renovarea si dezvoltarea satelor) in Romania, atat din punctul de vedere al impactului financiar, cat si din perspectiva interesului administratiei locale pentru o asemenea masura, v-am solicita sprijinul, in cazul in care vom avea resurse financiare economisite de la alte programe, pentru realocarea banilor spre acest program. Nu cerem bani in plus. Cerem doar o mai buna gestionare a banilor in interiorul programului cu o reorientare a lor spre o suplimentare daca vor fi economii spre Masura 322, avand in vedere faptul ca este cea mai populara masura pana in momentul de fata, pe programul de agricultura. Sunt de 7 ori mai multe solicitari decat fonduri.

Dacian Ciolos: stiu ca nevoile sunt mari aici. Exista pe de o parte o abordare politica si inteleg necesitatea acestei realocari. Ministerul va trebui sa vina cu o justificare si cu argumente..

Emil Boc: Pentru tot ceea ce inseamna legislatie europeana.

Dacian Ciolos: Apoi va trebui sa vedem cum pastram echilibrul dintre diferitele acte din programul de dezvoltare rurala.

Emil Boc: D-le comisar, noi nu dorim sa incalcam cu o virgula reglementarile europene. Noi dorim, in cadrul lor, in masura in care este posibil, sa punem accent pe acele masuri care s-au demonstrat a fi cerute de succes si cu impact pentru Romania. Pentru ca aici este infrastructura rurala. Masura 322 include toata infrastructura rurala si stiti bine in ce faza se afla aceasta infrastructura.

A doua solicitare ar fi ca, in masura pe care a adoptat-o Comisia Europeana in 2009, ca, pentru 2009 si 2010, partea de pre-finantare pentru investitii in agricultura de 50%, respectiv de 30% pe problemele operational-regionale, sa fie mentinute si in 2011. Pentru ca iarasi s-a demonstrat ca a fost o masura foarte buna si care, mai ales in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic, a ajutat fermierii si pe cei care fac investitii in domeniu sa aiba resurse financiare. Asta inseamna ca, in momentul cand incheie contractul, ei primesc 50% avans din valoarea contractului, ceea ce ii ajuta sa isi deruleze programul. Daca aici am putea avea o abordare in comisie.

Dacian Ciolos: O sa analizez si acest lucru. Aici trebuie o abordare mai larga.

Emil Boc: Pentru 2009 si 2010. In 2010 suntem inca in acest cadru. Dar noi ne uitam deja la 2011.

Dacian Ciolos: O sa vorbesc si cu colegul meu de la Dezvoltare Regionala.

Emil Boc: Noi avem 30% pre-finantarea pe POR.

Dacian Ciolos: Sigur. Tot ce tine de noi si in cadrul legal sa facem. Eu sper ca va exista o mobilizare si a sistemului bancar in Romania pentru a asigura/…/

Emil Boc: Sigur. Implicit ajuta la dezghetarea creditarii.

Dacian Ciolos: Este un element esential pentru ca stiu ca Romania sta destul de bine la contractare, la angajarea fondurilor si este un pic mai in urma la platile efectuate si asta probabil si datorita situatiei economice, dar mai ales, cred eu, a modului cum beneficiarii privati reusesc sa-si gaseasca co-finantare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.