Uniunea Europeana sprijina Romania pentru Crearea Autoritatiii de Plata din cadrul Ministerului Fina

Delegatia Comisiei Europene in Romania si Ministerul roman al Finantelor Publice au lansat astazi proiectul de infratire institutionala “Crearea Autoritatii de Plata”. Institutia partenera din Statul Membru (Franta) al Uniunii Europene este Directia Generala pentru Contabilitate Publica – Ministerul Economiei, Finantelor si Industriei. Acest proiect este finantat de UNIUNEA EUROPEANA cu 800.000 Euro prin Programul Phare 2002.

Crearea Autoritatii de Plata pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune face parte din procesul complex de dezvoltare institutionala, pe care Romania l-a demarat, in vederea pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana. Asigurarea unui management financiar solid al fondurilor post aderare alocate Romaniei sub forma fondurilor structurale, precum si a fondurilor de co-finantare de la bugetul de stat, in conformitate cu standardele si reglementarile europene constituie obiectivul principal al proiectului lansat astazi. In urma implementarii proiectului, Autoritatea de Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice va deveni operationala la sfarsitul anului 2005 si va fi capabila sa asigure un management financiar eficient al asistentei financiare alocate Romaniei ca Stat Membru al Uniunii Europene.

Timp de 13 luni, expertii romani, impreuna cu colegii lor francezi, vor lucra pentru dezvoltarea structurii ogranizatorice si crearea sistemelor de management, a procedurilor de lucru pentru Autoritatea de plata, vor organiza cursuri de pregatire pentru 60 de experti din cadrul Autoritatii de Plata, precum si din alte directii ale Ministerului Finantelor Publice, referitoare la: regulile si principiile care guverneaza fondurile structurale, procedurile contabile si de raportare, sistemele de control si de audit.

De asemenea, proiectul are ca obiectiv si elaborarea specificatiilor tehnice de referinta pentru viitorul sistem informatic care va deservi Autoritatea de Plata si va asigura un sistem unitar de raportare cu Comisia Europeana.

Sursa: , www.infoeuropa.ro, 13 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.