Fondul Monetar International evalueaza astazi acordul cu Romania

Conducerea Fondului Monetar International (FMI) va analiza, in aceasta seara, acordul stand-by incheiat cu Romania la Inceputul lunii iulie a acestui an. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a apreciat ieri, pentru Mediafax, ca board-ul institutiei financiare internationale va aproba prima evaluare a acordului stand-by cu Romania.

Prima revizuire a aranjamentului a fost efectuata la Bucuresti, la sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august, de o delegatie a FMI care a discutat, impreuna cu oficialii romani, indicatorii economici din prima parte a anului si proiectul de buget pe 2005. In timpul vizitei a fost redactata o scrisoare suplimentara de intentie cuprinzand modificarile Codului Fiscal, care vor intra in vigoare la inceputul anului viitor, si date referitoare la bugetul pe anul viitor.

Urmatoarea runda de discutii cu reprezentantii Fondului Monetar va avea loc la Bucuresti in perioada ianuarie-februarie a anului viitor, dupa formarea noului Guvern. Negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, Neven Mates, si-a incheiat mandatul si va fi inlocuit cu belgianul Emanuel van der Mensbrugghe, care a mai condus negocierile institutiei cu Letonia si Ucraina. Actualul acord cu FMI, incheiat pe o perioada de 24 de luni, ofera Romaniei dreptul de a atrage fonduri de circa 367 de Mil USD, insa autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa utilizeze sumele doar in cazuri de urgenta. Acordul stand-by prevede ca principale obiective macroeconomice reducerea inflatiei la 9%, in luna decembrie a acestui an, fata de sfarsitul anului 2003, precum si diminuarea deficitului de cont curent de la 5,8% din PIB la 5,5%.

Sursa: , Ziua online, 22 septembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.