455 proiecte au primit avizul pentru finantarea investitiilor din mediul rural

Masura 312, proiecte, finantare, obiective, contracte, investitii

In cadrul sesiunii din 16 noiembrie – 11 decembrie 2009, au fost depuse la Oficiile Judetene ale APDRP un numar mare de proiecte, respectiv 1.137 de proiecte conforme cu valoarea de aproximativ 690 milioane de lei, dintre care au fost selectate cele 455 de proiecte care urmeaza a fi contractate.

Verificarea si analizarea fiecarui proiect in parte a presupus un efort sustinut din partea personalului, reusindu-se evaluarea tuturor proiectelor depuse in ciuda faptului ca, in acest moment, Agentia se confrunta cu o lipsa acuta de personal.

Alocarea financiara disponibila in sesiunea de licitatie noiembrie – decembrie 2009 a fost de peste 206 milioane de lei.
Una dintre cele mai mari valori ale unui proiect selectat pentru finantare prin PNDR este de 597 de mii de lei (echivalentul aproximativ al 139 de mii de euro).

Proiectul respectiv propune investitii in mediul rural prin achizitia de utilaje agricole de inalta tehnologie pentru infiintare unui service auto.

De asemenea, a fost selectat pentru finantare si un proiect a carui valoare este de aproximativ 212 mii lei (echivalentul a 49 mii de euro) prin care se propune achizitia de utilaje pentru activitati auxiliare de productie vegetala.

Finantarea nerambursabila in cadrul acestei Masuri poate ajunge pana la 70% din valoarea totala eligibila a investitiei, dar nu va putea depasi 200.000 de euro. Fondurile europene nerambursabile acordate prin Masura 312 pot sprijini peste 200 de activitati eligibile, care vor fi dezvoltate numai in mediul rural.

Beneficiarii selectati pentru finantare vor fi notificati de catre personalul APDRP in vederea semnarii contractului la sediile Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Informatii suplimentare
Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” se incadreaza in Axa III – “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.

Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural. Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura. 

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt micro-intreprinderile si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprinderi.

Investitiile in activitati non-agricole productive care privesc industria usoara. Spre exemplu articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc. Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila), in mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investitii.

Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local au in vedere prelucrarea fierului sau a lanii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale.

Totodata, pot fi finantate si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.
in ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

In cadrul Masurii, va fi sprijinita achizitionarea de echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, altele decat biocombustibilii, insa numai ca parte componenta a proiectelor de investitii sprijinite prin aceasta masura.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.