Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational Sectorial “Mediu”

comitet, monitorizare, POS Mediu, contracte, proiecte, finantare

Pe parcursul celor doua zile, au fost realizate prezentari dedicate progresului in implementarea POS Mediu, au fost relevate noutatile intervenite in derularea Programului, aspectele financiare caracteristice si a fost prezentat Raportul Anual de Implementare.

In interventia pe care a avut-o in plen, in calitate de presedinte al Comitetului de Monitorizare POS Mediu, László Borbély, Ministrul Mediului si Padurilor a precizat: “Suntem intr-un moment crucial in ceea ce priveste POS Mediu, motiv pentru care atat Autoritatea de Management cat si beneficiarii trebuie sa aiba o comunicare buna si sa lucreze cat mai bine impreuna. Vom urmari in continuare cu mare atentie implementarea proiectelor, dar va atrag atentia ca prefinantarea trebuie neaparat cheltuita, altfel, daca se continua in acest ritm in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene, vor urma masuri dure, mergand pana retragerea prefinantarii acordate beneficiarilor POS Mediu”.

La randul sau, reprezentantul Comisiei Europene in Comitetul de Monitorizare al POS Mediu, dl. Benoit Nadler, a subliniat: “Intaresc opinia d-lui ministru Borbély privind responsabilizarea beneficiarilor, fiindca este normal ca toti cei implicati sa-si asume responsabilitatile care le revin”.

In cadrul sectiunii speciale dedicata presei, reprezentantii mass-media au aflat in direct de la autoritatile implicate in gestionarea POS Mediu o serie de date si de informatii concrete legate de aprobarea si implementarea proiectelor, prilej pentru ministrul Borbély sa reitereze faptul ca Romania este prima tara din Uniunea Eropeana, cu 21 de contracte majore semnate, dar printre ultimile in ceea ce priveste absorbtia fondurilor.

“Din pacate, la capitolul absorbtie, la plata efectiva, nu am reusit sa cheltuim decat 35 milioane de euro. Foarte putin, in conditiile in care unele proiecte zac prin sertarele autoritatilor locale de peste un an de zile. In aceste conditii, dincolo de factorii obiectivi, cred ca avem de luptat si cu subiectivismul. Toata lumea trebuie sa dea dovada de responsabilitate si, de asemenea, trebuie intarita capacitatea administrativa si manageriala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara, care poarta pana la urma responsabilitatea derularii si implementarii proiectelor”, a declarat ministrul László Borbély.

Reamintim ca POS Mediu este programul operational cu cele mai multe proicte majore de infrastructura de mediu aprobate din Uniunea Europeana, respectiv 21 de proiecte cu valoare totala de aproximativ 2,2 miliarde euro, bugetul total alocat pentru perioada 2007-2013 fiind de aproximativ 5,6 miliarde euro.

POS Mediu este implementat de Ministerul Mediului si Padurilor, ca Autoritate de Management.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.