Criterii noi pentru atestarea statiunilor turistice

Statiunile turistice vor fi atestate numai dupa indeplinirea unor criterii obligatorii (privind amplasarea acestora in teritoriu, conditiile de acces, dotari, etc), precum si a unui cumul de conditii suplimentare, potrivit unui proiect de Hotarare privind modificarea HG 867/2006, adoptat in sedinta de miercuri a Executivului.

Hotararea stabileste normele si criteriile de atestare a statiunilor turistice, in scopul protejarii, conservarii si valorificarii resurselor turistice. Astfel, pentru atestarea unei statiuni turistice trebuie indeplinite obligatoriu criteriile obligatorii si 75% din punctajul maxim acordat pentru criteriile suplimentare, in cazul statiunilor de interes national, si 50% pentru statiunile turistice de interes local.

Conform noii reglementari, atestarea statiunilor este conditionata de mai multi factori printre care:

– amplasarea acestora intr-un cadru natural fara poluanti;

– existenta studiilor si a documentelor care atesta prezenta si valoarea factorilor naturali de cura (ape minerale, namol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat) din punct de vedere calitativ si cantitativ;

– constituirea perimetrelor de protectie ecologica, hidrogeologica si sanitara a factorilor naturali de cura;

– drum rutier modernizat si marcat cu semne de circulatie;

– transport in comun intre statiunea turistica si gara sau autogara care o deserveste;

– punct farmaceutic;

– amenajarea si iluminarea locurilor de promenada;

– apa curenta, canalizare, energie electrica;

– terenuri de joaca pentru copii.

Totodata, localitatile de pe litoral trebuie sa dispuna de plaja amenajata, posturi de salvare subacvatica – salvamar si posturi de prim ajutor, iar cele montane trebuie sa dispuna de servicii de salvare montana- salvamont.

Statiunile de interes national trebuie sa dispuna de un numar minim de 500 locuri in structurile de primire turistica, iar cele de interes local trebuie sa dispuna de minim 100 locuri.

Criteriile suplimentare de atestare a statiunilor turistice vizeaza printre altele:

– existenta de trenuri cu regim de rezervare a locurilor care sa opreasca in gara care deserveste statiunea (cotat cu 10 puncte), spatii comerciale pentru activitati de prestari servicii (banca, schimb valutar, agentie de turism);

– sali de spectacole si sali de conferinte cu o capacitate totala de minim 40 la suta din numarul locurilor existente in statiune (30 puncte);

– canalizare centralizata (50 puncte), etc.

Punctajul minim pentru atestarea statiunilor de interes national este de 135 puncte, iar cel pentru statiunile de interes local este de 90 puncte.

Atestarea statiunilor turistice se face de catre Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale si se aproba prin Hotarare de Guvern.

In acest sens, autoritatile administratiei publice locale trebuie sa transmita MIMMCTPL o cerere-tip si documentatia pentru atestarea statiunii, care sa cuprinda monografia turistica, documentatia privind amenajarea teritoriului si urbanismul, avizate si aprobate si fisa statiunii turistice.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, consiliile locale care administreaza localitati atestate ca statiuni turistice de interes local, respectiv national, au obligatia de a depune fisa statiunii turistice, conform noilor prevederi. Nedepunerea fisei statiunii in termenul prevazut va determina retragerea statutului de statiune turistica a localitatii sau partii de localitate atestata ca statiune turistica.

De asemenea, ministerul poate propune retragerea atestarii unei statiuni turistice, in cazul in care statiunea turistica atestata conform legislatiei anterioare nu mai indeplineste criteriile obligatorii de atestare.

In scopul unei mai bune informari a turistilor, localitatile atestate ca statiuni turistice vor fi semnalizate pe drumurile nationale si judetene cu panouri indicatoare, la intrarea in statiunea turistica.

Achizitionarea panourilor se va realiza de catre autoritatile administratiei publice locale. Un astfel de panou trebuie sa aiba o dimensiune de 1.000 milimetri /400 milimetri, sa fie din tabla emailata, avand inscriptionat “Statiune turistica de interes national”, respectiv “Statiune turistica de interes local”, si va fi montat pe suport la intrarea in localitate, sub indicatorul cu denumirea localitatii.

Centrele nationale de informare si promovare turistica aflate in subordinea consiliilor locale si judetene vor fi acreditate in baza unor norme metodologice ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Actul normativ prevede, in anexe, modelul-cadru fisa al statiunii turistice de interes local si national. La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se abroga Hotararea Guvernului nr. 867/2006 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr.609/13.07.2006.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.