Finantari din programele PHARE si ISPA in valoare de 734 Milioane Euro

Romania beneficiaza in perioada de preaderare de o consistenta finantare nerambursabila in vederea sustinerii reformelor structurale, indispensabile pentru a putea raspunde cerintelor economice, institutionale si politice legate de procesul de integrare europeana.

Si anul viitor principalele instrumente financiare puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana sunt programele PHARE, ISPA si SAPARD. Astfel, in 2005, sunt alocate 293,2 Milioane Euro prin PHARE, principalele destinatii fiind investitiile pentru coeziune economica si sociala (proiecte care duc la reducerea decalajelor dintre regiuni) si investitii in cadrul programelor de cooperare transfrontaliera.

Mult mai consistent este bugetul programului ISPA care aloca 440,4 Milioane Euro, din care 191,7 Milioane Euro pentru actiuni de mediu si 248,7 Milioane Euro pentru transporturi. Cofinantarea de la bugetul de stat, prin “Transferuri aferente Fondului National de Preaderare”, este estimata pentru anul viitor la 6,3 Milioane Euro pentru mediu si 84,3 Milioane Euro pentru transporturi.

Cresteri ale alocatiilor sunt mentionate si in cadrul bugetelor SAPARD, principalele directii in care se va actiona fiind imbunatatirea procesarii si marketingului produselor agrare si din domeniul pescuitului si dezvoltarea economiei rurale. De la 115,7 Milioane Euro in acest an, in 2005 vor fi disponibilizate 156,3 Milioane Euro urmand sa atinga un varf de finantare, in 2006, de 483,6 Milioane Euro.

Sursa: , Curierul National online, 27 octombrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.