Primul aviz acordat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in calitate de Autoritate de Notificare unei Grupari Europene de Cooperare Teritoriala

GECT, aviz, cooperare teritoriala, MDRT, coeziune economica

Acest aviz a fost acordat ca urmare a solicitarilor primite din partea autoritatilor publice locale din zonele de frontiera ale Romaniei, Ungariei si Serbiei.

Printre obiectivele acestei entitati, se regasesc:

* Sprijinirea dezvoltarii armonizate a teritoriului de competenta, prin intarirea coeziunii economice, sociale si teritoriale, prin intermediul cooperarii transfrontaliere;
* Usurarea si favorizarea cooperarii transfrontaliere in scopul intaririi coeziunii economice si sociale;
* Realizarea programelor implementate in cadrul cooperarii teritoriale prin cofinantarea Comunitatii – din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si/sau Fondul de Coeziune.

GECT (Gruparea Europeana de Cooperare Teritoriala) este o structura noua, reglementata de Regulamentul nr. 1082 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iulie 2006 privind instituirea Gruparii Europene de Cooperare Teritoriala (GECT), publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 210 din 31 iulie 2006. A fost creata din necesitatea de a promova cooperarea transfrontaliera, transnationala si interregionala intre membrii Uniunii Europene, cu scopul de a consolida coeziunea economica si sociala.

Printre obiectivele GECT se numara simplificarea procesului de cooperare teritoriala la granitele Statelor Membre, prin oferirea un cadru clar si coerent pentru interventiile la nivel local, regional si national si preintampinarea barierelor de ordin constitutional, legal si financiar.

In Romania, cadrul legal necesar pentru aplicarea efectiva a Regulamentului nr.1082/2006 a fost creat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.127/2007 privind Gruparea Europeana de Cooperare Teritoriala (GECT), publicata in Monitorul Oficial nr. 769 din 13 noiembrie 2007.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.