Ministrul Integrarii prezinta principalele obiective si categorii de proiecte care vor fi finantate

Pe 30 noiembrie 2004, s-a incheiat faza de contractare a programelor PHARE – Coeziune Economica si Sociala, respectiv Cooperare Transfrontaliera.

Principalele obiective ale celor doua programe si categoriile de proiecte care vor fi finantate in cadrul acestora au fost prezentate pe 3 decembrie 2004 de catre Ministrul Integrarii. Proiectele vor demara in primele doua luni ale anului 2005.

Prin programul PHARE 2002 – Coeziune Economica si Sociala, in cadrul componentei Infrastructura locala si regionala au fost contractate 10 proiecte de lucrari de infrastructura, distribuite in toate regiunile de dezvoltare ale tarii. Componenta urmareste imbunatatirea infrastructurii adiacente zonelor istorice, contructia si reabilitarea de drumuri nationale si judetene, retele de alimentare cu apa, canalizare si termoficare, urmand a fi inaugurate, de asemenea, centre de informare si centre de afaceri. Un proiect de anvergura va fi dezvoltat in judetele Maramures si Satu Mare – este vorba de Dezvoltarea ariei turistice Luna Ses – Borsa, in valoare totala de peste 15 Milioane Euro. In Regiunea Nord Vest va fi construit un parc industrial pe o arie de 25 de hectare in apropierea frontierei cu Ungaria.In prima faza a proiectului vor fi amenajate 15 ha din acest parc cu toate utilitatile necesare, respectiv drum de acces, retele de canalizare, alimentare cu apa si gaze, telecomunicatii etc.

O alta componenta a programului (PHARE 2002) „Coeziune economica si sociala” este Dezvoltarea infrastructurii oraselor mici si mijlocii (SAMTID). In cadrul careia au fost contractate un numar de 5 proiecte de lucrari de infrastuctura vizand reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in mai multe judete ale tarii. Astfel, in Calarasi a fost contractat un proiect in valoare totala de aproximativ 7,5 Milioane Euro, ce are ca obiectiv inlocuirea a circa 80 km conducte de alimentare cu apa si instalarea a peste 7500 de contoare de masurare a apei consumate. Unul dintre cele mai mari proiecte, vizeaza reabilitarea sistemului de alimentare cu apa in judetul Alba si este in valoare totala de peste 8 Milioane Euro. In localitatile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Abrud, Baia de Aries, Campeni, Cugir, Ocna Mures, Teius si Zlatna vor fi inlocuite peste 100 km de conducte de alimentare cu apa si instalate aproape 7000 de contoare de masurarea apei consumate.

O a treia componenta a programului PHARE 2002 – Dezvoltarea resurselor umane ar avea ca prioritati: calificarea si recalificarea fortei de munca pentru a raspunde mai bine nevoilor in evolutie de pe piata muncii si intensificarea masurilor active de ocupare pentru stimularea ocuparii fortei de munca. Beneficiarii proiectelor sunt tineri someri intre 15 si 25 de ani, tineri care parasesc institutiile de ocrotire, someri de lunga durata, grupuri vulnerabile, persoane care doresc sa se intoarca pe piata fortei de munca. De asemenea, aceasta componenta urmareste calificarea si recalificarea tuturor nivelurilor manageriale din intreprinderi, cat si a personalului operativ din intreprinderile de stat. In cadrul acestei scheme de finantare au fost depuse 1133 proiecte si, in limita bugetului alocat, au fost contractate 313 proiecte in valoare de peste 15 Milioane Euro (din care 11,5 Milioane Euro finantare Phare si 3,8 Milioane Euro finantare de la bugetul de stat).

Asistenta tehnica este ultima componenta a programului PHARE 2002, in cadrul careia au primit finantare proiecte destinate dezvoltarii institutionale si realizarii de investitii.

In cadrul componentei de dezvoltare institutionala, s-au contractat 9 proiecte de asistenta tehnica si 4 proiecte de achizitii, in valoare totala de 15,6 Milioane Euro. Acestea vizeaza: pregatirea proiectelor de infrastructura locala si regionala, pregatirea proiectelor SAMTID ce vor fi finantate din programul Phare 2003, asistenta tehnica pentru modernizarea sistemului de educatie vocationala si tehnica, asistenta tehnica pentru intarirea capacitatii Ministerului Integrarii Europene de a gestiona viitoarele fonduri structurale, inclusiv pregatirea autoritatilor locale si centrale relevante. In cadrul componentei de investitii au fost contractate proiecte care urmaresc organizarea de campanii publicitare pentru schemele de investitii finantate din PHARE CES, supervizarea lucrarilor de constructii aferente atat proiectelor de infrastructura locala si regionala, cat si proiectelor SAMTID.

Programul PHARE Cooperare Transfrontaliera Romania – Ungaria vizeaza: promovarea relatiilor de buna vecinatate si stabilitate in regiunile de frontiera ale tarilor din Europa Centrala si de Est; promovarea cooperarii dintre regiunile de frontiera dintre cele doua tari; promovarea crearii si dezvoltarii viitoare a retelelor de cooperare de ambele parti ale granitei si stabilirea de legaturi cu retelele mai cuprinzatoare ale Comunitatii. Au fost incheiate 2 contracte pentru lucrari de infrastructura, 2 pentru asistenta tehnica si 14 contracte de finantare nerambursabila in cadrul Fondului comun al proiectelor mici.

Printre proiectele care vor fi finantate se numara: Trecere peste calea ferata in Satu Mare pe ruta DN 19 spre Petea (RO) – Csengersima (HU)/Pasaj Superior Satu Mare in valoarea totala de aproximativ 6 Milioane Euro, din care fonduri Phare 2,2 Milioane Euro; Centrul International de Expozitii Arad finantat in totalitate prin programul Cooperare Transfrontaliera cu 1,6 Milioane Euro. Fondul Comun al Proiectelor Mici acorda granturi cu valori intre 10.000-50.000 Euro in vederea asigurarii implicarii actorilor locali in promovarea de proiecte ce raspund necesitatilor de dezvoltare a comunitatilor locale.

In cadrul programului de cooperare transfrontaliera Romania – Bulgaria au fost incheiate contracte care vizeaza: dezvoltarea infrastructurii, asistenta tehnica, achizitionarea de echipamente si acordarea de finantari nerambursabile in cadrul Fondului comun al proiectelor mici. Proiecte dintre care mentionam: Punct de trecere a frontierei si achizitionarea unui ferryboat la Turnu Magurele (Romania) si Nikopol (Bulgaria) finantat integral din fonduri europene cu 3,4 Milioane Euro, Reabilitarea drumului national NR 3B, intre legatura drumului national NR 3 si Calarasi, de la km 0+000 la km 3+020, in valoare totala de 1.7 Milioane Euro, din care fonduri Phare 1.2 Milioane Euro; Dezvoltarea unui sistem de control al emisiilor de aer din trafic si surse stationare in regiunea de granita dintre Romania si Bulgaria a carui valoare totala se ridica la 2 Milioane Euro, din care fonduri Phare 1.5 Milioane Euro.

Prin programul Phare 2001- CES, MIE gestioneaza in continuare un numar de 475 de proiecte in valoare de 66,4 Milioane Euro (Phare si cofinantare nationala). Din cele 854 de proiecte contractate din programul Phare 2000 – CES, in valoare de 38,7 Milioane Euro (Phare si cofinantare nationala), au fost implementate cu succes 752 de proiecte.

Sursa: , www.euractiv.ro, 6 decembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top