Fonduri europene nerambursabile pentru valorificarea patrimoniului cultural-religios din Topoloveni!

Topoloveni, POR, patrimoniu, biserici, contract, finantare, proiecte

Primul dintre contractele semnate, „Consolidarea – restaurarea si valorificarea turistica a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Golestii Badii, oras Topoloveni, judetul Arges„, este in valoare totala de 7.142.139,18 lei, din care: valoarea totala eligibila este de 5.648.822,79 lei (valoarea nerambursabila din FEDR – 4.801.499,37 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national – 734.346,96 lei).

Prin acest proiect se va crea un obiectiv turistic nou in orasul Topoloveni – „Biserica Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Golestii Badii, monument istoric al epocii medievale tarzii, apartinand patrimoniului national -, care va fi inclus in circuitele turistice cu caracter religios si memorial-istoric si cultural din Arges si judetele invecinate. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Cel de-al doilea proiect finantat din Regio este „Consolidare – restaurarea si valorificarea turistica a Bisericii cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril Inuri, oras Topoloveni, judetul Arges„.

Bugetul total al proiectului este de 4.570.758,76 lei, din care: valoarea totala eligibila este de 3.608.819,21 lei (valoarea nerambursabila din FEDR – 3.067.496,33 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national – 469.146,50 lei). Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Cu ajutorul fondurilor Regio se vor realiza activitati de restaurare, consolidare si refacere a elementelor artistice ale monumentelor istorice si de creare a conditiilor necesare desfasurarii activitatilor specifice, cu caracter religios, cultural si turistic.

Prin aceste investitii, cele doua biserici monument se vor constitui in noi obiective turistice pe harta localitatii si a intregii zone, ceea ce va conduce la dezvoltarea turismului religios si conectarea localitatii la curcuitele de pelerinaj existente in judetul Arges si regiunile invecinate.

Monumente istorice nationale de cult ce au fost construite in prima jumatate a secolului al XVIII-lea (Biserica Inuri – 1706, Biserica Golestii-Babi – 1745) sunt obiective de mare potential pe segmentul turismului religios, reprezentativ pentru trecutul si viata spirituala a locuitorilor acestor meleaguri.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top