Fermierii ieseni vor incepe sa culeaga roadele proiectelor SAPARD peste 2 ani

Majoritatea proiectele finantate cu bani de la UE vor fi finalizate in 2009.

Agricultura ieseana va incepe sa se indrepte spre drumul cel bun abia peste 2 ani. Multi dintre investitorii care au apelat la fonduri europene sustin ca nu se afla deocamdata decat la etapa proiectului tehnic. Printre proiectele care urmeaza a fi finalizate se afla si 2 fabrici moderne de procesare a laptelui la Strunga si o moara de peste 1 milion de euro la Vinatori.

Fabrica de lapte pe care urmeaza a fi modernizata are ca model un proiect din judetul Botosani si va avea instalatie de cascaval, 12 camere cu temperaturi diferite si atmosfere de climatizare.

Dupa cum sustin autoritatile din domeniu, proiectele depuse pentru obtinerea de fonduri de preaderare vor fi finalizate cel tarziu in octombrie 2008.

Numai in cazuri speciale, cum ar fi calamitatile, termenul poate fi prelungit. Orice investitor are insa interesul sa finalizeze cat mai repede lucrarile. La inceput, acestia au prezentat un plan de fezabilitate, dar trebuie sa realizeze si un dosar de achizitii si un proiect tehnic corect. De asemenea, trebuie sa indeplineasca conditiile de siguranta a alimentelor potrivit normelor europene.

O parte dintre investitori sunt inca pesimisti in privinta viitoarei afaceri cu bani europeni. Potrivit datelor oferite de CRPDRP, prin programul SAPARD si Fermierul, s-au depus 173 de proiecte, cu o valoare totala de 62 milioane de euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.