Semnarea Acordului-cadru intre Consiliul Federal Elvetian si Guvernul Romaniei

Elvetia, cooperare, proiecte de dezvoltare, finantare, fonduri, acord-cadru

Romania a fost reprezentata de ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Baconschi si domnul Alexandru Nazare, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Programul de cooperare Elvetiano-Roman reprezinta un element important de consolidare a relatiilor bilaterale dintre Romania si Elvetia, urmarind, ca si obiectiv principal, sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale intre Romania si tarile mai dezvoltate din Uniunea Europeana extinsa, pe de o parte, precum si intre centrele urbane dinamice si regiunile periferice slab dezvoltate din punct de vedere structural.

Acordul-cadru detaliaza regulile pentru accesarea contributiei financiare nerambursabile in valoare de 181 mil. CHF (cca. 135 mil. EUR), contributie aprobata de Parlamentul Elvetian la 7 decembrie 2009.

Contributia acopera urmatoarele domenii tematice: securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitate de management la nivel local si regional, modernizarea sistemului judiciar, etc.); mediu si infrastructura; promovarea sectorului privat; dezvoltarea sociala si a resurselor umane.

Acordul-cadru prevede doua abordari, respectiv abordarea pe baza de Proiecte si abordarea pe baza de Fonduri Tematice, prima fiind gestionata de catre partea romana, iar a doua fiind similara unui mecanism bilateral cu administrarea asigurata, in principal, de catre partea elvetiana.

In cadrul acestei finantari, in general, beneficiarii trebuie sa asigure o co-finantare de minim 40% din totalul costurilor eligibile, cu exceptia co-finantarii asigurate de institutiile publice, caz in care contributia trebuie sa fie de minim 15% din totalul costurilor eligibile si de organizatiile neguvernamentale, caz in care este prevazuta o contributie proprie de minim 10% din totalul costurilor eligibile.

Ministerul Finantelor Publice este institutia care gestioneaza aceasta contributie financiara nerambursabila in calitate de Unitate Nationala de Coordonare.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.