Anca Boagiu: Comisia Europeana va fi un partener al Ministerului Transporturilor in cursa contra-cronometru pentru absorbtia fondurilor europene in domeniul transporturilor

Anca Boagiu, Comisia Europeana, fonduri europene, absorbtie, transporturi

Pe agenda intalnirilor ministrului transporturilor au figurat domnul Johannes Hahn, comisar european pentru dezvoltare regionala, domnul Jean Marie Seyler, Director in cadrul Directoratului General Politica Regionala (DG Regio) si responsabilii pentru Romania din cadrul Directoratului.

Pe parcursul acestor discutii, au fost evaluate proiectele aflate in derulare sau care urmeaza a fi aprobate de catre Comisia Europeana in cadrul Programului Operational Sectorial de Transporturi (POS-T), examinandu-se solutii pentru urgentarea aprobarii si implementarii acestora.

Alte subiecte aflate pe agenda discutiilor au vizat propunerile initiate de MTI in ceea ce priveste exproprierile, dar si intarzierile in procedurile de achizitii publice datorita contestatiilor care treneaza in justitie.

Ministrul Boagiu a convenit cu oficialii europeni ca in perioada imediat urmatoare resursele financiare ale MTI sa fie dirijate cu prioritate catre proiectele parte a Coridorului 4 Pan-European.

Nu in ultimul rand, s-a discutat despre situatia programelor finantate prin programul ISPA semnat in anul 2000 si pentru care perioada de finantare expira la sfarsitul acestui an, existand riscul pierderii unei parti din finantarea ISPA in cazul proiectelor nefinalizate.

“Asa cum am spus intotdeauna, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa abordeze relatia cu Bruxelles-ul ca o problema de politica interna care afecteaza direct cetatenii romani. Din pacate, in ultimii ani, relatia Ministerului Transporturilor cu Comisia Europeana a fost putin mai incordata, fapt care explica intr-o anumita masura si rezultatele nesatisfacatoare in absorbtia fondurilor europene pentru infrastructura mare de transporturi. Am convenit cu oficialii europeni sa institutionalizam acest tip de dialog pentru a gasi impreuna solutiile care sa deblocheze absorbtia fondurilor europene si care sa ofere Romaniei un nou impuls pentru a utiliza cat mai mult din cele 4,6 miliarde acordate de UE pe Programul Operational de Transporturi pana in 2013. Pornim o cursa contra-cronometru in care sprijinul Comisiei Europene este esential. Comisia Europeana va fi un partener de nadejde al Ministerului Transportului in aceasta cursa”, a declarat Anca Boagiu.

Discutiile dintre reprezentantii MTI si responsabilii Comisiei Europene vor continua saptamana viitoare cand o delegatie a DG Regio va veni in Romania pentru a discuta o serie de aspecte tehnice in ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri europene si pentru a stabili un calendar al realizarii obiectivelor.

Sursa: Ministerul Transporturilor si Infrastructurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.