Suceava: Au adus civilizatia pe ulite cu bani de la UE

Suceava, dezvoltare rurala, modernizare, fonduri europene, proiect

Drum fara gropi, iluminat stradal pana pe ultima ulita, casa mortuara la biserica si Centru de Traditii. Asa arata comuna Hartop din judetul Suceava, dupa ce edilii au atras fonduri europene si au modernizat in doi ani intreaga localitate. Primaria a aplicat pentru trei proiecte de dezvoltare rurala si a primit bani pentru toate.

Satul are un loc in care traditiile au reinviat deoarece, anual, in caminul cultural se organizeaza Festivalul de Anul Nou, dar si cursuri after-school.

Are cea mai mare retea de apa comunala

“Fondurile europene pe care le-am atras sunt in valoare de 10,7 milioane de lei si am investit atat in drumuri, scoli, camin cultural, electrificare, cat si in biserica, unde am terminat acum de ridicat casa mortuara”, a declarat Toader Gradinaru, primarul comunei Hartop, cu 2.673 de locuitori.

Ca o zona rezidentiala arata si satul Bosanci, aflat la zece kilometri de Suceava. Are strazi asfaltate, dispensar renovat, iluminat stradal si cea mai mare retea comunala de apa si canalizare din judet.

“Valoarea totala a contractului este de 7,41 milioane lei si este vorba despre o retea de 60 de kilometri de aductiune de apa, retea de distributie si canalizare. Proiectul este finantat din fonduri europene, pe masura 322, de modernizare rurala”, a declarat Anton Curis, primarul din Bosanci. Proiectul va fi finalizat vara viitoare. Localnicii spun ca banii nerambursabilisunt cei mai buni pe timp de criza.

“Ne-au adus mai aproape de viata la oras. O sa avem apa in casa, baie, n-o sa mai mergem cu galeata dupa apa”, spune Mihai Covaciuc, localnic din Bosanci.

Nu toti primarii se incumeta sa faca insa proiecte europene. Anul acesta, in jur de 50 de primarii au facut primul pas. Acestea au primit cate 2,5 milioane de euro.

“Pentru proiectele 322, cele pentru dezvoltare rurala, s-au inscris mai multe primarii cu proiecte, insa au castigat doar 36, fara cofinantare. Pentru proiectele 313, cele pentru dezvoltarea turismului, doar 15 au aplicat si au si castigat”, a explicat Dragos Juravle, director in cadrul Consiliului Judetean.

Printre comunele fruntase se mai numara Paltinoasa, Ciprian Porumbescu, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Brodina si Bunesti.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.