O misiune FMI vine in Romania sa aranjeze cartile pentru un nou credit

credit, misiune FMI, delegatie, Jeffrey Franks, negocieri

“Ca de fiecare data cind avem o misiune de evaluare, adunam datele statistice si analizam progresul care s-a facut de la ultima evaluare, dar si pasii care mai trebuie urmati pentru a asigura stabilitate macroeconomica si financiara, in vederea trecerii la crestere economica”, a spus Lybek.

Oficialii FMI vor avea discutii preliminare cu autoritatile romane privind continuarea actualului program, iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

“Daca autoritatile romane vor decide ca vor continuarea actualulului program, atunci vom incepe negocierile la urmatoarea misiune de evaluare”, a aratat Lybek. Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie. Presedintele Traian Basescu a declarat ca este un sustinator fara rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza imprumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusa la dispozitie in cazul in care situatia internationala o va impune.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat recent ca un nou acord de doi ani cu FMI, dupa finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia si sa poata implementa propriile politici.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat in urma cu aproape doua saptamini ca noul aranjament pe care autoritatile romane il vor incheia cu institutia interntionala va avea “cu siguranta” o valoare mai mica decit imprumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atrasi de autoritati doar daca vor aparea probleme neprevazute.

Boardul FMI a aprobat, la finele lunii septembrie, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia a eliberat cea de-a sasea transa din imprumut, de aproape 900 de milioane de euro. Romania are un acord in derulare cu FMI, UE si Banca Mondiala in valoare de 20 de miliarde de euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.