Valeriu Tabara, prezent la seminarul cu tema “Fermele de semi-subzistenta in UE: situatia actuala si perspective”

seminar, ferme, subzistenta, DG Agri, Valeriu Tabara, Dacian Ciolos

In data de 14 octombrie a.c. la lucrarile Seminarului a fost prezent domnul Valeriu Tabara, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale. Alaturi de domnia sa s-a aflat si Dacian Ciolos, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Ministrul Valeriu Tabara a prezentat oficialilor europeni prezenti la acest eveniment situatia sectorului agroalimentar romanesc si a punctat rolul fermelor de semi-subzistenta in agricultura romaneasca.

Astfel, acestea reprezinta pastratorii traditiilor si identitatii nationale, reprezinta un rezervor de produse agricole sanatoase si gustoase care asigura prin diversitate echilibrul economic necesar sectorului agricol.

“Este important sa intervenim in cadrul Politicii Agricole Comune, pentru a sustine cu argumente necesitatea unor mecanisme financiare care sa se adreseze in mod direct fermelor de semi-subzistenta”, a precizat Valeriu Tabara in cadrul discursului pe care l-a avut la evenimentul organizat la Sibiu.

La randul sau, in sustinerea aceleiasi idei, Dacian Ciolos a precizat: “In Europa sunt peste 4 milioane si jumatate de ferme de semi – subzistenta, sunt milioane de oameni care lucreaza in aceste ferme si care asteapta de la noi un semnal pozitiv pentru viitorul lor, pentru viitorul fermelor mici, al fermelor familiale, pentru micii producatori”.

Totodata, Valeriu Tabara a apreciat ca provocarea ramane in a gasi la nivel de politica agricola comuna strategiile si politicile publice care sa se adreseze unui spatiu rural complex cum este cel romanesc, cu doua tipuri de agricultura: o agricultura a micilor fermieri care acopera mai ales zonele de deal si munte si una a marilor fermieri care acopera in principal campiile si sesurile arealelor deluroase. Pe de alta parte, fiecare dintre aceste tipuri de agricultura joaca roluri extrem de importante, distincte, de cele mai multe ori complementare dar uneori si competitive.

Pe parcursul celor trei zile, la Sibiu, au fost organizate grupuri de lucru la care au luat parte reprezentanti ai institutiilor implicate in implementarea programelor de dezvoltare rurala din Statele Membre UE, precum si oficialitati din cadrul DG Agri.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.