Elaborarea politicii nationale de gestionare a namolurilor de epurare

POS Mediu, namol, epurare, proiect, contract, FEDR, mediu

Valoarea contractului este de 6.380.400 lei fara TVA, din care 75% reprezinta cofinantarea acordata de Uniunea Europeana, din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Contractul a fost atribuit consortiului format din S.C. Mott MacDonald Limited, in asociere cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si Centrul de Cercetare stiintifica in domeniul Biochimiei Aplicate si Tehnologiei. Perioada de derulare a contractului este de 15 luni.

Necesitatea elaborarii unei politici nationale de gestionare a namolurilor de epurare a aparut in urma impactul semnificativ al proiectelor care vizeaza dezvoltarea infrastructurii de epurare a apelor uzat, implementate prin programul ISPA si Programul Operational Sectorial „Mediu”.

Prin aceste proiecte se construiesc si reabiliteaza un numar important de statii de epurare a apelor uzate, ceea ce conduce, implicit, la marirea cantitatilor de namoluri rezultate din procesul de epurare al apei.

Politica nationala de gestionare a namolurilor de epurare se va elabora pe baza unor investigatii suplimentare privind cantitatile de namol produse care trebuie procesate/depozitate in prezent si a previziunilor privind cantitatile de namoluri care vor fi produse in viitor si calitatea lor, avand in vedere si solutia utilizarii acestora.

Documentul final va cuprinde: optiuni privind modalitatea de gestionare a namolurilor, analize tehnico-economice pentru fiecare optiune prezentata, estimarea costurilor unitare si beneficiile rezultate in urma implementarii optiunii alese, daca este cazul.

Rezultatele principale asteptate ca urmare a derularii acestui contract sunt urmatoarele:
– Elaborarea unui ghid de gestionare a namolurilor si posibilitatea implementarii metodologiilor descrise in Romania;
– O strategie nationala de gestionare a namolurilor in Romania avand in vedere situatia actuala si proiectele ce urmeaza a fi implementate;
– Elaborarea unui ghid al operatorului privind integrarea ciclului de gestionare a namolurilor in cadrul ciclului general de management al proiectelor;
– Elaborarea unui ghid de bune practici pentru monitorizarea si controlul namolurilor;
– Elaborarea unui ghid de monitorizarea a terenurilor agricole si zonelor forestiere receptoare ale namolurilor;
– Elaborarea unei brosuri privind utilizarea namolurilor in agricultura.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top