Centrul Oradei va fi transformat in pietonal si reabilitat prin fonduri europene

Oradea, zona pietonala, POR, proiect, finantare, fonduri europene

In acest scop, Primaria Oradea va depune, pe 11 noiembrie, doua proiecte pentru finantare europeana, dupa ce consilierii municipali au aprobat luni studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si indicatorii tehnico-economici ai fiecarui proiect in parte.

Conform proiectului aprobat de consilierii municipali, in Piata Unirii se va renunta la parcari si scuaruri, se vor indeparta arborii imbatraniti sau nepotriviti si se vor planta alti 83 de arbori din speciile Acer, arbusti si conifere, se vor pava arterele cu piatra cubica, se vor reface unele fantani interbelice si se vor realiza alte trei fantani decorative.

De asemenea, se va asigura un sistem de iluminat public stradal si ambiental performant, a unui sistem de iluminat arhitectural in dreptul cladirilor de importanta patrimoniala – Palatele Vulturul Negru si Moskovics, si echiparea cu mobilier urban nou, durabil – banci, cosuri de gunoi, chioscuri, panouri de informare, care satisfac conditiile de confort, durabilitate si estetica.

Strada Vasile Alecsandri, perpendiculara pe Piata Unirii, va deveni si aceasta pietonala, cu pastrarea unei benzi de circulatie cu restrictii de acces (salvare, pompieri, politie, aprovizionare intre orele 22,00 si 6,00).

In Piata Ferdinand se vor reabilita si moderniza toate retelele de utilitati, se vor inlocui integral imbracamintea rutiera si suprafetele pietonale, se va reconfigura circulatia auto si se va extinde suprafata destinata exclusiv circulatiei pietonale cu incurajarea transportului alternativ.

Cladirile de patrimoniu vor fi puse in valoare, se va restaura fantana din fata agentiei Tarom si se va monta spre expunere un tramvai Siemens de epoca in fata Teatrului.

Valoarea totala a proiectului pentru Piata Unirii se ridica la suma de 21,03 milioane lei, iar cel pentru Piata Ferdinand este de 10,42 milioane de lei, realizarea investitiilor urmand a se va face in 18 luni. Cele doua proiecte vor fi depuse spre finantare la ADR NV Cluj Napoca, joi, 11 noiembrie, in cadrul POR 2007-2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.