Imbunatatirea masurilor de accesare a fondurilor SAPARD

Ministerul Agriculturii si cel de Finante lucreaza la o serie de masuri de imbunatatire a masurilor de accesare a fondurilor SAPARD. Agricultura are prioritate in acest an la Programul SAPARD. Sumele alocate depasesc 92 milioane Euro la nivel national, iar termenul de decontare a sumelor de bani, ca urmare a lucrarilor efectuate, a fost redus de la 90 de zile la 30 de zile. De asemene, se ia in calcul garantarea cu ceea ce urmeaza sa se construiasca, iar in caz de neindeplinire sau nefinalizare a lucrarii Agentia SAPARD isi rezerva dreptul de a retrage terenul pentru recuperarea investitiilor.

Incepand cu acest an vor fi lansate inca trei masuri referitoare la Silvicultura, Constituirea Grupurilor de Producatori si masura privind Metode Agricole Ecologice. In sensul dezvoltarii grupurilor de producatori, au fost infiintate 18 grupuri, pentru zonele mai importante, cu potential agricol ridicat, pentru care a fost desemnat cate un consilier din cadrul Directiei responsabil cu zona respectiva.

Constituirea grupurilor este foarte importanta pentru SAPARD, deoarece in acest mod mai multi producatori agricoli, unindu-se, pot achizitiona mai usor utilaje prin SAPARD, avand totodata si o mai mare forta financiara ca urmare a necesitatii cofinantarii proiectelor private in procent de 50 la suta. Garantarea de catre stat a acestor investitii ar duce la o mai mare accesibilitate a programului, fiind mai usor de obtinut un credit bancar.

Noile modificari, aduse Masurii 3.1- Investitii in exploatatiile agricole, au scopul principal de a stimula depunerea de proiecte SAPARD pentru cei care au concesionat spatii, care au fost incluse in cadrul masurii mentionate, ca spatii care pot contracta fonduri SAPARD. La nivel national, in cadrul Masurii 3.1 – Investitii in exploatatiile agricole, bugetul depaseste suma de 92 de milioane Euro, pentru acest an. Astfel, pot fi accesate fonduri pentru investitii in exploatatiile agricole private, vegetale si de crestere a animalelor, asigurand rationalizarea si reorientarea productiei pentru cresterea calitatii produselor obtinute, prin aplicarea unor tehnologii competitive si care ar putea limita poluarea asupra mediului inconjurator.

Sursa: , Ziua de Iasi online, 14 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top