Toate proiectele eligibile pentru instalarea tinerilor fermieri vor primi fonduri nerambursabile

APDRP, Masura 112, tineri fermieri, finantare, proiecte, obiective

Cu alte cuvinte, putem spune ca 1.758 de tineri agricultori – sub 40 de ani – urmeaza sa se instaleze ca sefi de exploatatii agricole in mediul rural, imbunatatind astfel managementul exploatatiilor agricole.

Proiectele selectate au fost depuse in cadrul sesiunii pentru cererea de proiecte aferenta Masurii 112 “Instalarea tinerilor fermieri” si desfasurata in perioada 1 – 30 iunie 2010. Toate proiectele eligibile, depuse in cadrul acestei sesiuni aferente Masuri 112, vor primi finantare nerambursabila.

Incepand cu prima sesiune pentru cererea de proiecte aferente Masurii 112, desfasurata in decembrie 2008 si pana in acest moment, numarul semnificativ de cereri de finantare depuse demonstreaza un grad de utilizare al alocarilor financiare de aproape 50%. Mai precis, este vorba de un total de 6.572 de cereri de finantare in valoare eligibila de peste 136,72 de milioane de Euro.

Beneficiarii fondurilor europene neambursabile care au fost selectati spre a primi finantare, conform Raportului de Selectie publicat in data de 7 decembrie 2010, vor fi notificati in maxim trei zile, prin posta sau fax, pentru a veni la sediile Centrelor Regionale ale APDRP unde vor semna Contractele de finantare.

Proiectele selectate in cadrul acestei sesiuni, au ca obiective preponderente infiintarea fermelor pomicole si de crestere a pasarilor. Tot prin intermediul acestei masuri vor fi contractate si proiecte care vizeaza apicultura si horticultura.

In cursul anului 2011 urmeaza sa fie lansate noi sesiuni de cereri de proiecte pentru Masura 112, in conformitate cu decizia Comitetului de Monitorizare privind lansarea sesiunilor in anul 2011, care va fi luata in a doua parte a acestei luni.

Informatii suplimentare

Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri” se incadreaza in Axa I – “Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier” si are ca obiective generale imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranta la locul de munca si imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reinnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate in agricultura.

Obiectivele specifice ale masurii se refera la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri.

Obiectivele operationale se refera la cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca anumite conditii dintre care mentionam:
– sa se instaleze pentru prima data in exploatatia agricola ca si conducator (sef) al acesteia;
– sa detina sau sa se angajeze sa dobandeasca competente si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare;
– sa prezinte un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul exploatatiei agricole.
– sa fie inregistrat si autorizat in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare: individual si independent, ca persoana fizica autorizata sau ca intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale. De asemenea poate solicita sprijin nerambursabil in calitate de asociat si administrator unic al unei Societati cu raspundere limitata – SRL, infiintata in baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.