Firmele nou-infiintate vor avea acces la microfinantari

Firmele nou-infiintate, sau cele care nu pot oferi garantii bancare, vor avea acces la microfinantari pentru plati de salarii sau pentru proiecte de investitii. In proiectul de lege privind societatile de microfinantare, elaborat de Agentia Nationala pentru IMM-uri si Ministerul Economiei se arata ca societatile comerciale care acorda microcredite trebuie sa aiba un capital social minim de 200.000 euro sau echivalentul in lei.

Persoanele fizice sau juridice nu pot solicita microcredite peste limita sumei de 25.000 euro sau echivalentul in lei, cu o perioada de rambursare de maximum 60 de luni. Pentru a beneficia de o microfinantare, solicitantul trebuie sa dezvolte proiecte, activitati sau afaceri de dezvoltare economica sau comunitara. Cererea de microcreditare trebuie sa fie insotita de o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei activitati aducatoare de profit.

Noua lege prevede insa ca nu se pot acorda credite ipotecare si nici credite de consum. Firmele de microcreditare vor trebui sa furnizeze informatii referitoare la riscul bancar sau creditele acordate Centralei Riscurilor Bancare, Biroului de Credit sau altor agentii de credit. Persoanele care solicita un microcredit vor depune o cerere, iar societatile de microfinantare vor fi obligate sa formuleze un raspuns in termen de 30 de zile. Contractul de microcredit va trebui sa contina dispozitii referitoare la dobanda, dobanzile penalizatoare, comisioanele si tarifele aplicabile, modul de plata a imprumuturilor, garantiile reale sau personale si clauza de confidentialitate.

Firmele de microcreditare se pot constitui in asociatii profesionale care sa le reprezinte interesele colective, precum si interesele beneficiarilor de microcredite, fata de autoritati. Beneficiarii au dreptul de a rambursa anticipat microcreditul primit, iar acest lucru trebuie prevazut in contract printr-o clauza distincta. In Romania, microfinantarea are un portofoliu de credite de circa 53,6 milioane de dolari, fiind acordate peste 13.500 de imprumuturi, cu o valoare medie de 4.000 euro.

Sursa: , Gardianul online, 04 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top