Cele mai atractive tipuri de investitii in mediul rural

tipuri, investitii, APDRP

Aceasta valoare reprezinta o angajare de aproximativ 48% a fondurilor totale disponibile pentru tara noastra.

Activitatile multiple pe care PNDR le finanteaza au convins solicitantii privati sa aplice pentru investitii foarte variate si initiative interesante si competitive.

In acesti doi ani de implementare a Programului s-au conturat deja cateva tendinte de afaceri in mediul rural pe care beneficiarii le-au propus APDRP pentru a fi sprijinite financiar.

In functie de domeniile de finantare putem sa prezentam o situatie relativa a celor mai atractive tipuri de investitii pe care solicitantii privati de finantare nerambursabila le deruleaza prin APDRP.

Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”

Tinerii care au accesat pana in prezent aceasta masura de investitii s-au orientat spre domeniul apiculturii, achizitia de utilaje agricole, cultivarea de plante ornamentale, dar si constructia de solarii. Sunt activitati agricole care nu necesita investitii majore si astfel solicitantii au putut beneficia de prima de instalare ca sef al unei exploatatii agricole. Aceasta suma poate ajunge pana la maxim de 25.000 de euro.

In ceea ce priveste Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” initiativele s-au concentrat asupra sectorului vegetal, mai precis pentru achizitia de utilaje agricole performante. Astfel, PNDR contribuie decisiv la modernizarea si mecanizarea agriculturii romanesti, aspect care, tinand cont de acest interes major, are inca mare nevoie de investitii. Totodata, alte proiecte vizeaza fermele de ingrasare a suinelor, fermele pentru vaci de lapte, exploatatiile pomicole si fermele mixte.

Putem mentiona ca APDRP a contractat si un proiect care va moderniza o ferma de crestere a bubalinelor.

Proiecte de anvergura si importanta deosebita sunt finantate si prin Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”. Astfel, au primit sprijin financiar abatoarele mixte sau depozitele frigorifice. Se poate spune ca sectorul procesarii produselor de origine vegetala a beneficiat de un interes mai mare comparativ cu situatia din perioada Programului SAPARD, fiind infiintate numeroase silozuri sau fabrici de procesare a legumelor sau fructelor.

La investitiile din cadrul Masurii 123 se adauga cele aferente Schemelor de ajutor de stat din anul 2008. Pentru Schema XS13/ 2008 majoritatea initiativelor s-au concentrat in sectorul panificatie si laboratoarelor de cofetarie, iar pentru Schema XS28/ 2008 prioritare au fost proiectele care au propus achizitia de utilaje forestiere.

Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”

Posibilitatea de a primi un sprijin financiar nerambursabil de pana la 200.000 de euro, in conditiile unei cofinantari de 70%, au determinat un interes major al solicitantilor pentru accesarea acestei Masuri. De asemenea, faptul ca pot primi finantare peste 200 de tipuri de activitati a dus la o varietate foarte mare a initiativelor solicitantilor. Dintre cele mai accesate putem amintii procesarea lemnului (mobila), depozite de marfuri, service auto sau cabinete medicale.

Masura 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”

Desi, din cauza crizei economice, nu au mai beneficiat de un interes major ca in cazul Programului SAPARD, investitiile in turismul rural s-au mentinut la un nivel constant de accesare.

Astfel, asa cum era de asteptat, au primat proiectele de modernizare sau infiintare de pensiuni turistice si agroturistice si centrele de informare turistica. Se constata, inca, o minimalizare a importantei investitiilor de sine statatoare in agrement, majoritatea beneficiarilor optand pentru anexarea acestor activitati unei constructii cu functie de cazare.

Tinand cont de faptul ca anul 2010 marcheaza mijlocul perioadei de implementare a PNDR situatia absorbtiei este incadrata perfect in acest grafic de timp.

Este posibil ca aceste tendinte in accesarea unor tipuri de investitii sa se modifice pana in anul 2013, dar acest lucru depinde in mod covarsitor de situatia economica, mai precis de evolutia pietei.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top