70 milioane euro din fondurile ISPA blocate

Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a adoptat OUG nr. 22 din martie 2005, care creeaza cadrul legal de infiintare pe langa Curtea de Conturi a unei Autoritati Independente de Control, menite sa asigure verificarile si auditul extern asupra modului in care sunt utilizate fondurile aferente programelor ISPA si SAPARD. Cerinta face parte din acquis-ul comunitar si din angajamentele asumate de Romania pentru aderare.

Programul ISPA este un instrument de finantare nerambursabila acordat de Uniunea Europeana cu rol de a sprijini statele candidate sa-si poata indeplini criteriile de aderare, in special in dezvoltarea infrastructurii de mediu si de transporturi de interes national. Romania beneficiaza prin programul ISPA de finantare nerambursabila de peste 2 miliarde de euro pentru perioada 2000-2006. Fondurile sunt alocate de Comisia Europeana cu conditia respectarii unor cerinte precise.

In momentul de fata sunt blocate 70 milioane de euro prin programul ISPA,din cauza lipsei acestui sistem independent de verificare a modului in care sunt folositi banii primiti de statul roman. Comisia Europeana a cerut, textual, separarea managementului de activitatile de control, precum si ca acestea din urma sa fie independente si sa se faca dupa standardele internationale de audit – acceptate de catre organele nationale competente. De asemenea, se precizeaza functiile de audit extern care trebuie asigurate pentru programul ISPA: auditul sistemului de management si control; verificarea, selectiva, pe baza unei analize de risc, a certificarilor de cheltuieli; emiterea declaratiilor la finalizarea masurilor ISPA, ca urmare a efectuarii auditului final.

Avand in vedere ca, pana in prezent, Romania nu a raspuns in mod efectiv la nici una dintre aceste cerinte cuprinse in ultimul Raport de audit ISPA din data de 11 noiembrie 2004, Comisia Europeana a decis intreruperea temporara a platilor ISPA pentru Romania si reluarea acestora o data cu stabilirea unui organism competent care sa fie responsabil pentru indeplinirea celor trei functii de audit mentionate. Pentru deblocarea acestei situatii, Ministerul de Finante a propus constituirea unui organism asociat pe langa Curtea de Conturi a Romaniei care preia toate cele trei functii: audit de sistem, verificarea pe baza de esantion si auditul final, precum si atributiile de certificare finala a conturilor pentru programul SAPARD si functiile de audit extern asupra fondurilor structurale de care va beneficia Romania incepand din 2007.

Sursa: , Adevarul online, 07 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.