Peste jumatate din fondurile alocate sunt aprobate pentru finantarea proiectelor

ADR Centru, POR, situatie

In acest fel, buna colaborare cu autoritatile publice locale, dar si cu societatea civila si mediul de afaceri, a facut ca aproximativ 75% din suma alocata regiunii, de 439,09 milioane euro, sa fie deja contractata sau in faza precontractuala prin proiecte locale sau regionale.

Pe parcursul celor trei ani autoritatile publice locale, ONG-urile si firmele private au depus la sediul ADR Centru 1050 de proiecte, cu o valoare totala de aproape 1,5 miliarde de euro.

S-au scurs trei ani si jumatate de la lansarea Programului Operational Regional la nivel national, eveniment care a avut loc la Sibiu in 13 iulie 2007. Trei luni mai tarziu, in acelasi an, au inceput sa se lanseze domeniile majore de interventie ale programului, fiind astfel posibil sa se depuna si cererile de finantare nerambursabila.

Primul proiect depus la nivel national pe primul domeniu lansat, domeniul major de interventie 2.1, a fost inregistrat in Regiunea Centru prin cererea depusa de Consiliul Judetean Harghita pentru reabilitarea DJ 132. Acesta a fost si primul proiect contractat la nivel national, in aprilie 2008, prin care s-au solicitat circa 11 milioane euro din partea Uniunii Europene. Celelalte domenii majore de interventie s-au lansat pana la jumatatea anului 2008.

La nivelul Regiunii Centru un proiect de mare anvergura a demonstrat nevoia autoritatilor publice locale de a accesa cat mai rapid fonduri nerambursabile.

Este vorba de proiectul de dotare a Inspectoratelor pentru Interventie in Situatii de Urgenta, depus de catre Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara “Centrul Transilvaniei”, cu o valoare totala de circa 10 milioane euro, prin care s-au obtinut peste 8 milioane euro fonduri nerambursabile. Asociatia a fost constituita prin acordul celor sase consilii judetene ale Regiunii Centru si a urmarit realizarea unei baze regionale pentru situatii de urgenta, cu sediul la Targu Mures, precum si dotarea tuturor ISU judetene cu echipamente performante pentru interventii in situatii deosebite.

Pe parcursul primei jumatati a perioadei de sapte ani (2007-2013) in care se implementeaza Programul REGIO, ADR Centru a fost mereu la dispozitia celor interesati de accesarea fondurilor nerambursabile, asigurandu-le asistenta tehnica de calitate. Evaluarea, selectia si contractarea proiectelor, o activitate de verificare a mii de dosare, a fost completata de sprijinul acordat in informare si de monitorizarea cu atentie a proiectelor contractate.

Pe de alta parte, conferintele si sesiunile de informare, relatia cu mass media, materialele de informare editate si distribuite, sunt doar cateva instrumente la care ADR Centru a recurs pentru a informa cetatenii, firmele, autoritatile publice locale si ONG-urile de oportunitatile de finantare nerambursabila existente prin Programul Operational Regional, de stadiul proiectelor depuse, contractate sau implementate, de problemele mai des intalnite si solutiile posibile.

Datorita portofoliului de proiecte bine intocmit si datorita existentei unui Plan de Dezvoltare Regionala bine structurat, depunerea de proiecte REGIO a decurs in bune conditii, astfel incat, la finalul anului 2010 majoritatea domeniilor de interventie s-au suspendat la nivelul Regiunii Centru, datorita faptului ca s-au solicitat mult mai multe fonduri decat erau disponibile prin buget.

“Au fost ani de munca asidua in toate cele sase judete ale regiunii, perioada in care, cu ajutorul celor ce au depus proiecte, Regiunea Centru a inregistrat rezultate pozitive. Aceste rezultate demonstreaza ca munca noastra si expertiza pe care o detinem in domeniul finantarilor nerambursabile, activitate pe care o derulam de 12 ani, sunt printre cele mai bune si eficiente. Toate aceste resurse au fost consumate pentru a aduce Regiunea Centru la un standard de viata mai bun, pentru a avea un avantaj fata de celelalte regiunii ale tarii, pentru a oferi un nivel de trai mai bun cetatenilor nostri, respectiv pentru cresterea bunastarii sociale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Un numar de 1.050 proiecte au fost depuse spre finanatare nerambursabila, la sediul ADR Centru, prin care se solicitau spre finantare 1.034,48 milioane euro. Dintre acestea, au fost contractate pana la 7 ianuarie 2011, un numar de 169 proiecte, prin care au fost alocati peste 250 milioane euro.

Alte 134 proiecte aflate in etapa precontractuala, vor semna in perioada urmatoare contractele de finantare nerambursabila ce solicita peste 75 milioane euro. Peste 77 milioane euro au fost platiti beneficiarilor de fonduri, prin prefinatarea unor proiecte sau prin rambursarea cheltuielilor.

In listele de rezerva ale domeniilor majore de interventie se afla in prezent 111 cereri de finantare, care solicita peste 250 milioane euro si care ar putea intra la finantare in functie de situatia fondurilor ramase disponibile.

Prin proiectele contractate se vor atinge urmatoarele rezultate:

* 201,18 km de drum judetean reabilitati / modernizati;
* 6,43 km de centura construiti;
* 36 strazi urbane cu o lungime de 36,219 km vor fi reabilitate;
* 4 ambulatorii de specialitate vor fi reabilitate;
* 5 centre sociale pentru persoane cu dizabilitati reabilitate, 5 centre sociale rezidentiale pentru persoane in varsta, 1 centru de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica si 1 unitate medico-sociala vor fi modernizate;
* 40 de unitati mobile sunt echipate pentru interventii in situatii de urgenta;
* 17 unitati de invatamant reabilitate;
* 2 centre de afaceri construite;
* 97 de microintreprinderi modernizate, care creeaza peste 400 noi locuri de munca;
* 3 cetati obiectiv de patrimoniu reabilitate si pregatite pentru primirea turistilor;
* 19 biserici fortificate vor fi reabilitate si restaurate;
* 8 unitati de cazare modernizate;
* 3 structuri de agrement dezvoltate;
* 3 puncte salvamont construite si 1 punct salvamont reabilitat;
* 1 partie de schi construita in lungime de 540 m;
* 1000 noi locuri de munca create.

Lista proiectelor contractate la nivelul Regiunii Centru poate fi accesata pe site-ul www.adrcentru.ro, sectiunea REGIO 2007-2013, capitolul Lista proiecte contractate, sau pe noul site www.regio.adrcentru.ro, unde se poate vizualiza si localizarea proiectelor respective.

Prezentare stadiu implementare proiecte REGIO la data 31.12.2010

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.