Creditul agricol in portofoliul bancar

Creditul agricol continua sa ramana foarte slab reprezentat in total portofoliu de credite. Desi fondurile de la Uniunea Europeana pentru Romania, prin Programul SAPARD, cunosc dimensiuni fara precedent, nu avem mecanismele legislative care sa stimuleze creditarea in agricultura, iar bancile nu fac inca din acordarea acestui produs o prioritate. Mai exact, costurile pentru creditul agricol sunt la nivelul pietei, adica neatractive pentru potentialul utilizator.

Proiectul Legii capitalizarii fondurilor de garantare are drept scop preluarea riscului de creditare a bancilor comerciale prin sindicalizarea Fondului de Garantare a Creditului Rural si a Fondului National de Garantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si garantarea integrala a creditelor.

Desi in crestere, nivelul creditelor pentru agricultura si al garantiilor aferente sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie. Fondul de Garantare a Creditului Rural a acordat, in 2004, garantii de aproape 2.600 miliarde lei, preponderent pentru infrastructura rurala.

In 2005 a crescut interesul pentru credite destinate achizitiei de utilaje agricole, pentru realizarea de capacitati de procesare a produselor agricole. Cei care in prima faza vor beneficia, conform proiectelor legislative amintite, de microcredite ar putea deveni, ulterior, clienti ai bancilor comerciale, sumele primite de la agentiile de microcredite fiind tranzitate prin intermediul conturilor bancare.

Prin sindicalizarea si capitalizarea celor doua fonduri (cu 3.500 miliarde lei), sumele garantate in 2005 ar putea creste cu circa 60% fata de 2004. Comisionul de garantare la credit variaza intre 1,5% si 2,5% din valoarea garantiei, iar fermierii privati si asociatiile de fermieri privati nu platesc comision.

Sursa: , Adevarul online, 15 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.