Integrarea agriculturii in Europa

Pentru a face fata mediului competitiv de pe piata europeana, Romania va avea nevoie de noi reforme in agricultura. Astfel, este nevoie de o campanie sustinuta pentru a unifica terenurile agricole faramitate si pentru a sprijini milioane de agricultori sa se califice pentru subventiile acordate de Bruxelles. Oficialii de la Bruxelles descurajeaza acordarea subventiilor pentru agricultura de subzistenta deoarece are in vedere sprijinirea fermelor de dimensiuni medii – un model care a facut Uniunea competitiva pe pietele internationale.

Agricultura romaneasca, care are o contributie de 15% la produsul intern brut, include 40% din populatia de 22 de milioane de persoane a tarii si produce anual circa 15 milioane de tone de cereale. Guvernul s-a angajat sa actioneze rapid pentru a incuraja dezvoltarea fermelor, prin crearea a 3.000 de case de credit agricol, in 2005, si a sprijini astfel agricultorii sa aiba acces la creditare.

Dupa 15 ani de la inlaturarea comunismului, agricultura este afectata de ineficienta cronica, iar majoritatea taranilor isi lucreaza pamintul cu pluguri trase de cai. Romania a realizat totusi o productie de griu de 7,5 milioane de tone, in 2004, si se asteapta la 8 milioane de tone in acest an. Costurile ridicate cauzate de lipsa tehnologiei si a fragmentarii comerciantilor au condus la preturi care le depasesc cu 40 de euro pe tona pe cele practicate pe piata internationala, fapt care afecteaza exporturile.

Oamenii trebuie sa fie incurajati si informati in ceea ce privesc infiintarea fermelor mari, trebuie sa fie informati despre ceea ce trebuie facut pentru a supravietui pe piata europeana. Uniunea Europeana a salutat faptul ca Romania a restituit proprietarilor circa 11 milioane de hectare de teren, precum si pentru scoaterea la vinzare a fostelor IAS-uri, dar a criticat faptul ca autoritatile nu au reusit sa acorde sprijin suficient pentru evitarea fragmentarii.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 27 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top