Program cu finantare externa pentru femeile intreprinzatoare din mediul rural

ONU si Guvernul Japoniei au reusit sa puna pe picioare mici fabrici in patru sate slab dezvoltate. Sapte femei, fara nici o sursa de venit, s-au asociat la aceasta firma din judetul Calarasi, ele ocupandu-se de ambalarea malaiului.

Problemele tehnice precum achizitia materialelor au fost rezolvate cu ajutorul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si al Ambasadei Japoniei, care au furnizat echipamentele si au instruit cele sapte asociate pentru a demara afacerea. Ar mai fi multe de facut, in momentul de fata lucrandu-se numai pe comanda, fiind nevoie de clienti stabili. Initial s-au folosit si alte produse cum ar fi zaharul sau semintele de cereale dar un studiu realizat de specialisti a concluzionat ca ambalarea malaiului este cea mai profitabila in zona.

In alta localitate, Comana, din judetul Giurgiu, prin acelasi sistem s-a infiintat o brutarie. Alte sapte femei fara locuri de munca asigura acum painea celor sapte sate din componenta comunei. Persoanele selectate au urmat cursuri de panificatie la un institut specializat. Pe langa finantare si training, femeile selectate pentru a fi incluse in program au participat la un schimb de experienta cu persoane implicate in acelasi tip de proiecte, in Slovacia.

Programul PNUD, un program-pilot, a finantat cu 460.000 de dolari, patru afaceri conduse de femei. Zonele au fost alese dintre cele mai sarace si cu nivel ridicat al somajului in randul femeilor. Programul va fi, aproape sigur, extins. In privinta consultantei, aceasta va fi oferita tot de catre echipa PNUD. Nu este inca sigur de unde vor veni fondurile.

Sursa: , Capital online, 28 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top