Calarasi – complex arhitectural medieval restaurat cu fonduri Regio!

Calarasi

Astfel, Parohia Negoiesti a devenit beneficiara contractului de finantare pentru proiectul „Restaurare, consolidare, punere in valoare si introducere in circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei manastiri Negoiesti – Soldanu, judetul Calarasi„.

Proiectul este finantat din Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, Domeniul major de interventie 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe” si are o valoare totala de 10.593.303,72 lei.

Valoarea totala eligibila a proiectului este de 6.886.446,31 lei, din care auto-finantarea beneficiarului este de 1.102.108,88 lei, asistenta financiara nerambursabila solicitata este in valoare de 5.784.337,43 lei, iar co-finantarea eligibila a beneficiarului este de 115.686,75 lei.

Contractul de finantare are o durata de 42 de luni si are ca obiectiv specific restaurarea monumentului de patrimoniu national specific secolului al XVII-lea ce caracterizeaza un stil arhitecural reprezentantiv pentru arta si arhitectura religioasa medievala din tara noastra.

Manastirea Negoiesti, situata in comuna Soldanu din judetul Calarasi, a fost ctitorita de catre Matei Basarab si Doamna Elena in perioada 1648-1649. Voievodul Matei Basarab si Doamna Elena, aveau aici, la Negoesti, un conac care era resedinta de vara a familiei domnitoare, locul unde se retrageau adeseori, in liniste, si de unde dirijau treburile tarii.

Aceasta pozitie privilegiata a facut ca Manastirea Negoiesti sa fie inzestrata cu averi considerabile, intinse suprafate de pamant, iazuri, paduri, vii etc. pe care le-au intarit si alti domnitori. Dupa secularizarea lui Cuza, manastirea devine biserica parohiala, deservind credinciosii din satul Negoiesti.

„Contractul de finantare semnat reprezinta o consacrare a monumentului istoric de la Negoiesti – Soldanu ca destinatie turistica si centru de interes cultural. In acest context, valorificarea atractiilor turistice oferite de complexul arhitectural va contribui la cresterea economica prin favorizarea aparitiei si dezvoltarii firmelor locale”, a declarat Liviu Musat, directorul ADR Sud Muntenia.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top